Afbeelding
Piek www.piek.cc

'Een heilige avond' in Cultura

5 oktober 2019 om 06:30 Podiumkunsten

EDE Peter Bolhuis en Yvonne van den Hurk staan vrijdag 18 oktober in het theater met het nieuwe toneelstuk 'Een heilige avond' van de Duitse bestsellerauteur Daniel Kehlmann, onder regie van Ursul de Geer. De Nederlands première is op 12 oktober in Theater Bellevue in Amsterdam. Een week later is de voorstelling in Theater Cultura te zien.

Een Heilige Avond is het nieuwe toneelstuk van de internationale bestsellerauteur/filosoof Daniel Kehlmann, onder meer bekend van de romans Het Meten van de Wereld, Roem en Tijl. Kehlmann zet in zijn toneelstuk de belangen van de staat in de strijd tegen terrorisme tegenover het recht op privacy van het individu. ,,Zulke spannende en inspirerende negentig minuten heeft men in geen tijden op het toneel gezien", volgens de Duitse pers.

HET VERHAAL Het is kerstavond. Een vrouw, hoogleraar politieke filosofie, is uit haar taxi gehaald door de politie en wordt verhoord op het bureau. Haar ondervrager lijkt alles van haar te weten. Hij is ervan overtuigd dat zij samen met haar ex-man een terroristische aanslag heeft beraamd en dat precies om middernacht ergens in de stad een bom zal ontploffen. Of toch niet? Het is half elf, hij heeft slechts anderhalf uur om dat uit te vinden. Ondertussen tikt de klok onontkoombaar de tijd weg.

Yvonne van den Hurk is onder ander bekend van haar rol als Pam Wesseling in de advocatenserie Pleidooi en als Adrienne Rieding in Unit 13. Verder treedt ze op in het theater. Zo heeft ze gespeeld bij Hollandia, het Zuidelijk Toneel, het Ro Theater en in het Theater van het Oosten. In 1990 won ze een prijs voor haar rol het stuk 'Schrijf me in het zand' van Theater van het Oosten. Ze speelde ze in De Tweeling en De Vagina Monologen en regisseerde Peter Faber in Caveman.

Peter Bolhuis kennen we als politiechef in de serie Baantjer en speelde in theaterproducties bij onder andere het Nationale Toneel, Bonheur en De Appel. In 2011 kreeg hij de theaterprijs voor de indrukwekkendste mannelijke bijrol, voor zijn spel in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen.

NAGESPREK Omdat deze voorstelling ongetwijfeld veel stof tot discussie zal geven, wordt er een nagesprek gehouden. Burgemeester Verhulst zal als verantwoordelijke voor de veiligheid in de gemeente aan de discussie onder leiding van regisseur Ursul de Geer deelnemen. Het dilemma 'veiligheid versus privacy' zal daarbij -net als in het toneelstuk- zeker aan de orde komen.

De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten voor de voorstelling kosten 22,50 euro en zijn te koop bij de receptie van Cultura, tel. 0318-672800 of digitaal via www.cultura-ede.nl/theater

Cultura Ede, Molenstraat 45, Ede, www.cultura-ede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie