foto: annemieke van der togt
foto: annemieke van der togt Annemieke van der Togt

'Doet sneeuw pijn', een rauw verhaal over rouw

9 maart 2020 om 06:30 Podiumkunsten

EDE Ze vertelt graag verhalen die troost en inzicht kunnen bieden. Het spelen van de solovoorstelling 'Doet sneeuw pijn' is daarmee een schot in de roos voor actrice Saskia Temmink. Op 18 maart staat ze met 'Doet sneeuw pijn' in Theater Cultura. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Carolien Spaans, die haar man verloor door een ongeluk. ,,Ik hoop dat het publiek enigszins gelouterd en verbonden de zaal verlaat."

Toen productiehuis Solo Stories Saskia benaderde voor 'Doet sneeuw pijn', hoefde ze niet lang na te denken. ,,'Doet sneeuw pijn' toont hoe je met pijn om kan gaan. Het is een verhaal over rouw, over hoe een vrouw die dacht dat ze niet veel aankon zich staande houdt. Ze komt eigenlijk nog sterker uit de strijd dan ze ooit had durven denken."

Met 'ze' verwijst Temmink naar journalist Carolien Spaans, werkzaam voor o.a. de Volkskrant en magazine JAN. Spaans' man Jean-Michel overleed door een skiongeluk tijdens een uitje met zijn werk. Hun zoontje was toen 7 maanden oud. Ze schreef een boek over de ontmoeting en relatie met Jean-Michel en wat er met haar gebeurde na zijn dood. Dat boek, 'Doet sneeuw pijn', werd enthousiast ontvangen door pers, lezers en medejournalisten: ,,Ondanks het heftige onderwerp is Doet sneeuw pijn ook komisch, en dat is heel knap" (Nadia Moussaid), ,,Prachtig en hartverscheurend. Kon het niet wegleggen" (Nynke de Jong), ,,Raak, rauw en retegeestig tegelijk" (Eva Hoeke).

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800. De voorstelling begint om 20.15 uur; met een inleiding om 19.30 uur.

SOLO STORIES Solo Stories bracht eerder al solovoorstellingen met een maatschappelijk thema: 'LEEF!', naar het boek van Laura Maaskant en gespeeld door Jamie Grant, 'PAAZ', naar het boek van Myrthe van der Meer en gespeeld door Yora Rienstra, 'Ma', naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton en Loek Peters, en afgelopen theaterseizoen 'Emma wil leven', naar de documentaire van Jessica Villerius en gespeeld door Lisse Knaapen.

SASKIA TEMMINK Saskia Temmink speelde na haar opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht in talloze tv-series waaronder 'Oud Geld', 'Bloedverwanten' en 'De 12 van Oldenheim'. Ook stond ze in vele toneelvoorstellingen, zoals 'Kentering van een huwelijk', 'De Meeuw' en 'Macbeth'. Sinds 2002 is ze verbonden aan televisieprogramma 'De vloer op'. ,,Wanneer ik met een project bezig ben, kom ik op verschillende manieren in aanraking met het thema. Ik lees meer artikelen over verlies, spreek met mensen over rouw en ben naar een bijeenkomst over rouwverwerking geweest. En ik denk na over hoe ik zelf omga met teleurstelling, pijn en verlies. Met scriptschrijvers Roos Schlikker en Erris van Ginkel en regisseur Benno Hoogveld hebben we brainstormsessies gehouden om tot een script te komen waar mensen zich in kunnen herkennen."

Ook ontmoette ze Carolien Spaans. ,,Wat een prachtige, bijzondere vrouw. Ik hou van haar humor, die ook naar voren komt in haar boek. Ik voel mij verantwoordelijk iets heel moois te maken van 'Doet sneeuw pijn'."

Temmink heeft een duidelijke overeenkomst met Spaans: ook zij is alleenstaand moeder. ,,Genoeg anekdotes van Carolien komen mij bekend voor. Maar ik heb geen partner verloren."

Een voorstelling over een heftig thema dus, maar ook met een mooie boodschap. ,,Verliezen is eenzaam, maar heeft ook veel universele kanten. Het daarover vertellen levert hopelijk de verbinding op die ik altijd nastreef. Zo hoop ik dat het publiek de zaal verlaat: verbonden en enigszins gelouterd."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie