Sunday Blues 2009: Barrelhouse in De Plantage
Sunday Blues 2009: Barrelhouse in De Plantage Henny Jansen

Podiumacts Ede wachten op gezonde toekomst

24 maart 2020 om 11:54 Podiumkunsten Coronavirus

EDE Nu het culturele leven ook in Ede op z'n gat ligt, hopen liefhebbers natuurlijk dat de onzekere situatie rond het coronavirus ook in dát opzicht zo snel mogelijk normaliseert.

Henny Jansen

Een van de gevolgen van de sluiting van horecabedrijven is het uitstellen van Sunday Blues, traditioneel op de eerste zondag van april. ,,Erg jammer", reageert Guus Wijnsouw van Stichting Sunday Blues desgevraagd.

,,Tegenwoordig loopt alles via boekingskantoren. En met officiële overeenkomsten conform de artiestenregeling. Zo zijn de sociale lasten ook geregeld. Ik geloof dat 163 euro per persoon per optreden belastingvrij is. Wanneer een café bijvoorbeeld een trio contacteert voor 350 euro, blijft het voor alle partijen interessant. Dan hoeft er geen loonheffing betaald te worden. De artiesten ondertekenen dan een loonverdelingsverklaring. "

Wat afspraken betreft, is dit natuurlijk overmacht", vervolgt Guus Wijnsouw, tevens eigenaar van organisatiebureau Wings Events.  ,,Stel dat we Sunday Blues later dit jaar nog op de kalender willen hebben, geeft dat in dit geval geen garantie dat dezelfde bands op de tweeëntwintig Edese podia zullen staan. Misschien hebben ze dan inmiddels andere verplichtingen."

Wijnsouw is ook betrokkenen bij de programmering van het Openluchttheater. ,,Ook dat wordt een lastig verhaal. Voor de activiteiten op 5 mei proberen we, als dat mogelijk is, een alternatieve datum te vinden."

Anders dan het voor bezoekers gratis Sunday Blues, ligt het programma van Theater Cultura wat gecompliceerder. Liefhebbers van één van de podiumattracties hebben kaarten voor het grootste gedeelte immers al gereserveerd en/of betaald.

,,Duidelijk is dat het hele programma er voor dit seizoen uit ligt", laat directeur Gerry Poelert weten. ,,Een gedeelte, zoals Veldhuis & Kemper, kan verschoven worden naar volgend seizoen.  Maar in sommige gevallen, waar bijvoorbeeld een tour van artiesten afloopt, is dat niet mogelijk. De kaarten blijven geldig. Wij vragen bezoekers, die op een nieuwe datum niet aanwezig kunnen zijn, het  bestede geld aan het theater te doneren. Daar volgt nog een publicatie over."

,,Het is natuurlijk allemaal heel onzeker momenteel", eindigt Poelert. ,,Zo moeten de teksten voor de nieuwe brochure morgen al bij de uitgever zijn. En het papier daarvoor komt uit Italië. Deze week wachten we nieuwe richtlijnen van de branchevereniging af."

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Ga naar https://www.edestad.nl/abonnement/edestad-nl/bestellen
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie