Een van de evenementen die door het Cultuurfonds werd georganiseerd in samenwerking met andere partijen is de Uitmarkt.
Een van de evenementen die door het Cultuurfonds werd georganiseerd in samenwerking met andere partijen is de Uitmarkt. Theo Beumer

Doelstellingen Cultuurfonds zeer beperkt gerealiseerd

13 juli 2020 om 14:45 Podiumkunsten

EDE De doelstellingen van het drie jaar geleden opgerichte Cultuurfonds Ede zijn zeer beperkt gerealiseerd. Dat schrijft het college aan de raad. Doel is het creëren van een aantrekkelijker leefklimaat door het versterken van de kunst- en cultuursector. Er zou een verbinding moeten plaatsvinden met het bedrijfsleven, maar deze aansluiting blijkt 'zeer complex'. Daarom wil het college stoppen met het fonds en een cultuurmakelaar bij Cultura aanstellen.

Gerard van Wijk

Het Cultuurfonds heeft de afstemming en samenwerking binnen de cultuursector in gang gezet, onder andere via het Cultuurplatform Ede, waarin sinds 2018 vijftien cultuurinstellingen zich hebben verenigd. De cultuurmakelaar, in bijvoorbeeld Veenendaal al meerdere jaren actief, zou ,,krachten moeten bundelen, mensen adviseren en inspireren en slimme vormen van samenwerking aanjagen zonder eigen belang, en kan op deze manier de cultuursector ondersteunen en ontwikkelen.” Cultura lijkt het college een logische plek omdat er dan gebruik kan worden gemaakt van de organisatiekracht van Cultura.

MAKELAAR Voor de nieuwe vorm, een makelaar in plaats van organisator, is naar verwachting 34.000 euro nodig. ,,Globaal gaat het om het organiseren van vijf à zes bijeenkomsten van het Cultuurplatform Ede, het stimuleren van samenwerking en gezamenlijke projecten waaronder de Uitmarkt, plus gemiddeld één dag in de week ondersteuning van de sector.”

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces wees Stephan Neijenhuis (D66) erop dat een raadsbesluit nodig is om de ontwikkeling van het fonds en de aanstelling van een cultuurmakelaar te effectueren. Na de zomer spreekt de raad zich erover uit. 

UITMARKT Volgens het college heeft het Cultuurfonds zich in de afgelopen jaren ,,met veel energie ingezet om het fonds van start te laten gaan en zich in te zetten voor cultuur in Ede.” Dat leidde tot een succesvolle Uitmarkt in samenwerking met de Heideweek en een openluchtbioscoop in samenwerking met Pathé. Ook was er de inzet om het Cultuurplatform op te richten. 

Het fonds kreeg voor drie jaar subsidie. ,,Door een verlate start lopen de activiteiten door tot oktober 2020. De ambitie van de gemeente en het fonds was dat het fonds na drie jaar op eigen benen zou staan.” Bureau Berenschot heeft de doeltreffendheid en doelmatigheid van het fonds geëvalueerd. Er is weliswaar meer samenwerking in de sector tot stand gekomen en inwoners zijn in aanraking gekomen met kunst en cultuur, maar ook als er meer tijd en geld beschikbaar is, zijn de doelstellingen moeilijk te realiseren. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie