Paul Haenen brengt vreugde in Cultura.
Paul Haenen brengt vreugde in Cultura. Fritz design

Paul Haenen brengt vreugde in Cultura

15 oktober 2021 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Paul Haenen brengt zaterdag 23 oktober een Eigenzinnige vrolijke voorstelling in Theater Cultura in Ede.

Een optimistische voorstelling waarin we niet alleen Paul Haenen zelf beter leren kennen, maar ook kunnen genieten van zijn vaak scherpe kijk op actuele gebeurtenissen. Een avond vol humor, ernst en inzicht. Met toch ook wat ruimte voor Margreet Dolman, dominee Gremdaat en zelfs Bert. Altijd weer lichtpuntjes zien, ook als het even tegenzit; dat is de instelling van Paul Haenen, in welke hoedanigheid ook. 

Het is moeilijk om Haenen in een vakje te stoppen. Is het cabaret? Niet echt want zijn uitgangspunt is het verhaal en niet de humor. Is het journalistiek theater? Ook eigenlijk niet want hoewel hij via de kranten de actualiteit behandelt en soms vragen aan het publiek stelt is het te fantasievol om het journalistiek theater te noemen. Is het elke avond hetzelfde? Nee, hij vindt het leuk om het elke avond net weer iets anders te doen. Kaarten voor de voorstelling zijn nog verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl/theater of tel. 0318-672800.

Paul Haenen begon zijn carrière al op jeugdige leeftijd als journalist en programmamaker bij AVRO, VPRO, VARA etc. op radio en televisie en werd bij het grote publiek vooral bekend met de karakters Margreet Dolman (1976) en dominee Gremdaat (1981). 

In de jaren negentig maakte hij veel bijzondere programma bij de VPRO televisie maar is ook al sinds de jaren tachtig in het theater te vinden met zeer eigenzinnige cabaret-programma’s. 

Margreet Dolman is optimistisch en sympathiek, maar ook onevenwichtig: ze wil nog wel eens plotseling kwaad worden als er iets technisch fout gaat. Vaste onderwerpen zijn de kleine dingen in het leven, het belang van het opbeuren in moeilijke tijden, de liefde en goede verhoudingen tussen mensen.

Dominee Gremdaat komt ook zeker langs. Wellicht geen doorsnee dominee, maar wel een die vaak de waarheid boven de filosofische tafel weet te halen. Is getrouwd met vrouw Geurtie en heeft een opvallende manier van van praten; met tempowisselingen, maar overwegend traag en zorgvuldig en met een aantal terugkerende uitdrukkingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie