Sven Ratzke in Theater Cultura met Venus en Mars.
Sven Ratzke in Theater Cultura met Venus en Mars. Alek Photographer

Sven Ratzke met Venus&Mars in Cultura: ‘Muziek die je kent in nieuwe versies’

2 februari 2023 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Internationale sensatie en entertainer pur sang Sven Ratzke duikt met zijn nieuwe voorstelling Venus & Mars in de catalogus van de mooiste muziek van de afgelopen eeuw. Na de succesvolle reprise van Where Are We Now, met muziek van David Bowie en de veelgeprezen tour met Holland Baroque, speelt Ratzke dit voorjaar zijn nieuwste voorstelling in diverse theaters in Nederland en daarbuiten. Op donderdag 16 februari is Venus & Mars te zien in Theater Cultura Ede. 

Sven Ratzke over zijn voorstelling: ,,In Venus & Mars breng ik niet alleen de mooiste nummers van de afgelopen eeuw, maar het zijn ook de songs die werden gezongen door zowel iconische vrouwen als mannen. Eigenzinnig artiesten, die net als ik tussen de genders heen en weer bewegen. En die het niet schuwden zichzelf en hun muziek steeds weer opnieuw uit te vinden. Dus verwacht muziek die je kent, vol van herinneringen, maar dan in geheel nieuwe versies.”

DAVID BOWIE

,,David Bowie zal altijd een plekje krijgen in mijn programma’s”, vervolgt Ratzke. ,,Dus ook in Venus & Mars zitten een paar juweeltjes van de grootmeester. Het zijn gewoon zulke prachtige, unieke nummers, vol van emotie. Ze geven elke keer weer een nieuwe laag vrij en daarom vervelen ze nooit.”

,,Het programma is echt een reis door mijn eigen muziekgeschiedenis: met songs waar ik ooit verliefd op werd of die ik altijd al wilde zingen of die ik wellicht altijd zal blijven zingen. Het zijn ook de songs van mijn helden: Nina Simone, Annie Lennox, Nina Hagen, Marianne Faithfull, Leonard Cohen en The Eurythmics. Met sommigen van hen heb ik zelfs gewerkt, zoals met Nina Hagen.”

THEMA’S

Op de vraag ‘Zowel in de keuze van je repertoire als in je diversiteit aan verschijningen. Hoe belangrijk was dit onderwerp bij de keuze van de verhalen en de muziek?’ antwoordt Ratzke: ,,Het is een onderwerp waarvan ik me pas de laatste jaren echt bewust ben: ik was gewoon wie ik was, ik dacht er vroeger nooit over na dat ik androgyn was en de grenzen tussen de genders opzocht. Ik voelde me gewoon vrij. Ik heb zowel het mannelijke als het vrouwelijke in me en omhels dat. En ik sta er nog steeds hetzelfde in, maar zie ook dat ik door mijn keuzes veel anderen heb geïnspireerd om vrij te zijn en de grenzen te laten vervagen. En daar zit wel een verwantschap met veel van de artiesten wiens nummers ik zing of herinterpreteer.”

DIEPER

Krijgt het publiek een andere kant van je te zien? ,,Ik denk dat de programma’s die ik maak de laatste jaren meer emotie tonen, wat dieper gaan. Natuurlijk is er altijd nog veel plek voor improvisatie en hilariteit. Zo is elke avond ook echt anders. Maar ik hoor van het publiek, dat ze veelal diep geraakt zijn door onze muziek. Ik wil ook alleen nog maar programma’s maken waarbij de zeggingskracht van het verhaal en het entertainment mooi in balans zijn. Want ik ben er toch echt om je even mee te nemen op een muzikale reis.” 

Kaarten voor de voorstelling van 16 februari zijn nog verkrijgbaar via de www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie