Spinvis met Neveldieren in Theater Cultura.
Spinvis met Neveldieren in Theater Cultura. Spinvis

Spinvis en Saartje van Camp samen op het podium in Cultura

27 januari 2023 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Spinvis staat met celliste Saartje van Camp op zaterdag 4 februari op het podium in Theater Cultura met zijn voorstelling Neveldieren; een voorstelling met veel bekende en nieuwe Spinvisliedjes. 

Spinvis en Saartje Van Camp wekken de mythologische neveldieren tot leven in de wereld van nu. Ergens tussen waan en werkelijkheid fluisteren en zingen deze wezens ons toe. Eeuwenoud zijn ze. Soms mens, soms dier, soms man, soms vrouw, soms geen van beiden of allebei. Wat drijft hen? Waarom zijn ze nog altijd hier?

SPINVIS Eenmansproject van Erik de Jong die op zijn zolderkamer in Nieuwegein muziek knipt en plakt. Spinvis brengt in 2002 zijn titelloze debuutalbum uit bij platenmaatschappij Excelsior, een album dat later dat jaar in vele jaarlijstjes van muziekliefhebbers staat. Het liedje ‘Smalfilm’ wordt tweede in de door VPRO-luisteraars samengestelde Song van het Jaar 2002. In november 2011 verschijnt het album/de strip Tot Ziens, Justine Keller.

Spinvis maakt muziek die niet zomaar onder een noemer onder te brengen is. Het is muziek gemaakt uit samples en geluiden die variëren van speelgoed, fluitjes, vocoders, pannendeksels en andere rariteiten. De teksten zijn poëtisch en gaan vaak over mensen die niet helemaal mee kunnen komen, die een beetje getekend zijn door het leven. ,,Maar,” benadrukt Spinvis, ,,het moet niet alleen maar geklaag zijn, het gaat vooral ook om de schoonheid van de teksten in samenhang met de muziek.” 

PRIJZEN Een jaar later krijgt Spinvis de erkenning die hij verdient. Hij wint de Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent en de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het door hem geschreven lied ‘Voor Ik Vergeet’, samen met cabaretière Lenette van Dongen. Tijdens het Noorderslag-festival in 2007 weet Spinvis ook de prestigieuze Popprijs in de wacht te slepen. De prijs voor de artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd. Verder won hij nog de Johnny van Doornprijs en de Gouden Notekraker. Daarna maakt Spinvis meerdere albums en tourt zowel solo, als met band en als duo. Ook in deze voorstelling is Spinvis weer veelzijdig in zang op gitaar, toetsen, koto, samples en drums.

CELLISTE Saartje Van Camp is celliste, zangeres en theatermaker. Opgeleid als klassiek celliste vond ze de laatste jaren ook steeds meer haar eigen stem als zangeres en als maker. Ze schrijft muziek en creëert voorstellingen voor volwassenen en voor kinderen. Ze werkt samen met Spinvis en treedt met hem op als duo of met de band. In 2019-2020 spelen ze samen de voorstelling ‘In Werkelijkheid’. In 2015 maakten ze als duo ‘Oogcontact van de Eenzaamste Soort’. Nu staan ze weer samen in het theater met de voorstelling Neveldieren.

Kaarten voor het concert zijn nog verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie