Dit is het nou
Dit is het nou Bas Losekloot

Janneke de Bijl in Cultura: ‘Dit is het nou’

7 april 2022 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Janneke de Bijl staat donderdag 21 april op het podium van Theater Cultura met haar voorstelling ‘Dit is het nou’. Daarin observeert ze er weer op los. Ze hoeft maar om zich heen of in de spiegel te kijken, en de absurditeit van de worstelende mens dient zich alweer aan. 

Net als iedereen heeft De Bijl misschien niet lang meer te leven. Ze wil geen kind, geen broodfonds en geen huis dat haar persoonlijkheid weerspiegelt (liever niet zelfs). Maar wat dan wel? Hoe stel je doelen als je een weekendje Veluwe precies even leuk vindt als een maand Curaçao? Janneke de Bijl beschrijft wat ze ziet, legt de onlogica daarvan bloot en fileert wat gefileerd dient te worden. En dat allemaal in Janneke-stijl: zwartgallig, herkenbaar en doorspekt met onderkoelde humor.

FILOSOOF Janneke de Bijl studeerde af als filosoof en werd daarna lid van het prestigieuze stand-up comedycollectief Comedytrain. In 2017 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van Cameretten. In oktober 2019 ging haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Zonder zin kan het ook’ in première. In datzelfde jaar verscheen ‘Pogingen tot zomer’, een boek met daarin 573 grijsgallige observaties, grotendeels gebaseerd op haar blog.

DIT IS HET NOU Het is een goed idee geweest dat Janneke de Bijl haar tweede programma ‘Dit is het nou’ van een kapstok heeft voorzien. Enkele keren stapt ze uit de vertel- en grapmodus en duidt op poëtische wijze achter een staande microfoon kop- en hoofdzaken. Dat geeft het rode draadje dat nodig is en dat dit programma uittilt boven haar debuut.

De mens kan zich wel superieur voelen met een denkvermogen, een ziel en een geweten, maar die menselijke gaven kunnen ook behoorlijk dwarszitten. Moet je daar dan zo blij van zijn als je Janneke de Bijl heet? Als alle vragen en hersenspinsels in dit anderhalf uur ook haar dagelijkse leven bepalen, niet echt. Want als je je voortdurend de meest onbeduidende dingen afvraagt, ben je vroeg oud en ga je vermoeid ogen. Je kunt bovendien beter laat jong zijn, denkt de bijna veertigjarige.

Gortdroog en een tikje zwartgallig zijn al enkele jaren de handelswaren van deze comedian. De Bijl moet het hebben van haar observaties en de verwondering daarover. Allemaal dicht op haar eigen huid en uit haar eigen omgeving. Ze vent haar ongemak uit. Een beetje lomp soms, een beetje egocentrisch als ze het als bewust kinderloze vrouw over de klimaatverandering heeft die onze volgende generatie kopzorgen gaat bezorgen. 

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl/theater 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie