Mijn beste vriendin Anne Frank
Mijn beste vriendin Anne Frank Dutch Filmworks

Cultura viert en herdenkt vrijheid

20 april 2022 om 07:00 Historie

EDE Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid. Op dit moment actueler dan ooit. Cultura heeft rondom dit thema twee voorstellingen en een film geprogrammeerd in de periode van april tot en met mei. Julika Marijn wekt de schrijfster Etty van Hillesum tot leven in het toneelstuk ‘Dat Onverwoestbare in mij’, de film ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ draait in het Filmhuis en Hotel Modern komt met het indrukwekkende theaterstuk Kamp naar Ede.

Het toneelstuk ‘Dat onverwoestbare in mij’ is te zien op woensdag 20 april, de film ‘Mijn beste vriendin Anne Frank op dinsdag 3 mei en de voorstelling Kamp wordt vrijdag 13 mei gepresenteerd.

ETTY HILLESUM Vanuit haar kamertje, met uitzicht op het Museumplein, in Amsterdam schreef Etty Hillesum (1914-1943) haar indrukwekkende dagboeken. In een ontwrichte wereld met steeds meer vrijheidsbeperkingen en onderdrukking. Haar teksten zijn genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot en spreken wereldwijd nog altijd tot de verbeelding. Met een hernieuwde blik richt Julika Marijn spelend en zingend een ontroerend monument op voor deze krachtige vrouw die zelfs in de diepste duisternis licht zag branden. Want één ding is zeker: ‘men moet de voorraden liefde op deze aarde helpen vergroten. Ieder beetje haat aan deze wereld toegevoegd, maakt haar onherbergzamer dan ze al is’. De voorstelling is woensdag 20 april te zien in Theater Cultura.

ANNE FRANK In Filmhuis Cultura draait dinsdag 3 mei de film Mijn Beste vriendin Anne Frank. Hannah Goslar (1928) en Anne Frank (1929) zijn boezemvriendinnen in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen. De film is om 10.30, 14.30 uur met inleiding en ’s avonds om 19.00 uur te zien. 

KAMP Hotel Modern presenteert vrijdag 13 mei Kamp, een indrukwekkende en gedenkwaardige voorstelling met een enorme maquette. Op het toneel ontvouwt zich zo het beeld van kamp Auschwitz. Overvolle barakken, een spoorlijn en de poort met daarop de woorden ‘Arbeit macht frei’. 

Het eerste wat je ziet als je kamp Auschwitz betreedt. Als reusachtige oorlogsverslaggevers dwalen de drie spelers met minicamera’s door het kamp, filmen de gruwelijke gebeurtenissen en maken het publiek ooggetuige. 

Kaarten zijn te reserveren via www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie