Afbeelding
Jitske Schols

VanWyck met theaterconcert in Cultura

21 maart 2022 om 07:00 Muziek

EDE Christien Oele, beter bekend als VanWyck, brengt samen met haar band donderdag 31 maart The Epic Tale of the Stranded Man, in Theater Cultura. 

,,In drie jaar tijd bracht de Amsterdamse singer-songwriter VanWyck drie albums uit die bewondering oogstten tot ver over de landsgrenzen. Haar warme, donkere alt-folk en Americana doen denken aan Natalie Merchant, Leonard Cohen en Laura Marling. Met haar vierde album dat internationaal verschijnt, reikt VanWyck nog hoger: The Epic Tale of the Stranded Man is een groots opgezette vertelling over een man die aanspoelt op een eiland en niet meer weet wie hij is. Tijdens het gelijknamige theaterconcert neemt VanWyck de luisteraar mee naar dat eiland en leert ze dat verbeelding geen grenzen kent, dat vrijheid soms te vinden is in hele kleine kamers en dat dapperheid en kwetsbaarheid bijna altijd hand in hand gaan”, aldus Trudy Pijnenborg van Cultura. 

VanWyck bestaat uit Christien Oele: gitaar en zang, Reyer Zwart: gitaar, bas, piano en zang, Rowin Tettero: drums en Paul Bond: piano en zang. 

VANWYCK VanWyck bracht haar eerste EP Tanned Legs uit in 2015 en kreeg internationale bekendheid. Haar debuutalbum, An Average Woman, kwam in januari 2018 uit op haar eigen Maiden Name Records en werd door de Nederlandse muziekpers geprezen als een van de beste releases van een inheemse artiest in jaren. 

,,Na een gefragmenteerde opvoeding, het verplaatsen over de hele wereld en het spelen van verschillende rollen in verschillende bands, heb ik eindelijk het album gemaakt waarvan ik altijd het gevoel had dat ik het moest maken. Op zoek naar de stemmen die me bleven roepen, van onvertelde verhalen in ons verleden, van alledaagse vrouwen die worstelen en falen en de mythische die onze dromen weerspiegelen. An Average Woman onderzoekt de rollen die we krijgen en de rollen die we voor onszelf creëren.”

Op haar tweede album Molten Rock dat in 2019 uitkwam, schippert VanWyck opnieuw tussen dark folk, weelderige Americana en alternatieve rock. VanWyck: ,,Ik wilde iets creëren dat verschillende waarheden in zich kan dragen, iets dat zowel kwetsbaar als sterk is, dat geluk en verdriet, stilte en overvloed bevat.”

COVID Nadat haar eerste theatertournee werd geannuleerd vanwege Covid, gooide VanWyck het roer om en bracht in 2020 een derde album uit met intieme, akoestische nummers genaamd God is in the Detour. Het album kreeg een 4 sterren review in MOJO magazine en is meer dan een miljoen keer gestreamd.

Het vierde album van VanWyck, The Epic Tale of the Stranded Man, verschijnt op 8 april 2022 bij Excelsior Recordings. De twaalf nummers verstrengelen zich zowel tekstueel als harmonisch. Samen vertellen ze een verhaal over een man die achtervolgd wordt door een duister verleden en een vrouw die hem probeert te redden. Maak donderdag 31 maart kennis met VanWyck.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie