Afbeelding
Carel van Hees

Loes Luca speelt ‘Uit het hoofd’ in Cultura

12 maart 2022 om 06:59 Podiumkunsten

EDE Corona gooide roet in het eten, maar nu speelt Loes Luca de voorstelling Uit het hoofd, over het leven van een actrice dat lijkt op dat van Loes Luca woensdag 16 maart in Theater Cultura. 

In seizoen 2019-2020 zou Loes try-outs spelen van Uit Het Hoofd, geschreven door Maria Goos, maar corona stak daar een stokje voor. De voorstelling is doorgeschoven naar dit seizoen.

UIT HET HOOFD Uit Het Hoofd is een voorstelling over een leven dat lijkt op dat van Loes Luca. Toevallig speelt diezelfde Loes Luca een actrice die haar leven beschouwt. Ze wordt bijgestaan door de jonge actrice Kaatje Kooij die haar souffleuse speelt en daarom Oortje wordt genoemd. 

Er woont een kind met haar 22-jarige vader ‘waar iets mee is’ en haar 19-jarige moeder ‘die er ook niks aan kan doen’ op de achterkamer bij opoe in het naoorlogse Rotterdam. Toen het kind zes weken was, tekende haar vader een snor op haar gezicht, waar de familie erg om moest lachen. De baby dacht: oh, ze lachen. Dan is het al bepaald. Ik word artiest. Nou, vooruit dan maar. In Uit Het Hoofd zoekt een actrice absoluut geen antwoord op de vraag: wie ben ik, maar ze krijgt dat antwoord toch.

LOES LUCA Loes Luca (1953) studeerde drama aan de Kunstacademie in Utrecht. Ze debuteerde bij de Amsterdamse theatergroep Orkater, acteerde voor succesvolle televisieprogramma’s, speelde in diverse Nederlandse films, had haar eigen entertainmentband Nénette et les Zézettes en zong met verschillende gerenommeerde orkesten. In 2002 presenteerde Loes Luca de publieksavond van het Koninklijk Huwelijk. Datzelfde jaar werd ze door het Nederlandse publiek verkozen tot Actrice van het Jaar. Ook won ze de Rembrandt Award. 

In 2006 stond ze voor de eerste keer in het theater met een onewomanshow, getiteld Moordwijven. Ze werd hiervoor in 2007 genomineerd voor de Theo d’Or. In dat jaar won ze eveneens de Gouden Notenkraker. Voor het toneelstuk DOEK! kreeg ze in 2011, tezamen met Peter Blok en schrijfster Maria Goos, de AVRO Toneel Publieksprijs. In 2015 ontving ze nominaties voor de Colombina (beste vrouwelijke bijrol in Bedscènes) en een Gouden Kalf. In dat jaar viel ook de Lof der Zotheidprijs haar ten deel. Voor haar rol (Margo Miller) in In de ban van Broadway kreeg ze in 2017 de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een ‘kleine’ musical (een voorstelling met maximaal tien spelers).

Naast het toneel, kennen we haar ook van televisie en film. Loes Luca speelde in meerdere films, onder andere Ja Zuster, nee Zuster, Het meisje met het Rode Haar, ’t Schaep met de vijf pooten, Gooische vrouwen, en recenter Maud & Babs, Mi Vida, Huisvrouwen bestaan niet.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via de website van Cultura, www.cultura-ede.nl of 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie