Afbeelding
JIK

Nora Akachar maakt culturele taboes bespreekbaar

22 maart 2022 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Nora Akachar is zaterdag 26 maart om 20.15 uur te zien in Theater Cultura met haar voorstelling Over-Winnen. 

Trudy Pijnenborg van Cultura: ,,Maak kennis met de Whopper Queen. De messentrekker. De ster van het witte doek. De theatergek. Maak kennis met Nora Akachar. Na met Trauma’s van Nora een platform gegeven te hebben aan de verhalen van ande­ren, vertelt Nora Akachar nu haar eigen verhaal. Eerlijk, ontdaan van alle beleefdheden en versiering. Een verhaal van (g)een gewoon meisje uit de Haagse Schilderswijk.”

Akachar: ,,Jezelf kunnen zijn. Dat loopt misschien wel als een rode draad door mijn leven. Al toen ik jong was leek ik niet te passen in het gezin waarin ik groot werd. Niet omdat ik extreem anders ben. Ik pas best in het plaatje. Maar ik voelde me niet op mijn plek. Ik wist niet waarom, totdat ik het theater ontdekte. Een plek waar ik gezien werd, waar mijn verhaal mocht bestaan.” 

Een grote groep mensen die vanuit een andere cultuur naar Nederland verhuist, loopt tegen bepaalde knelpunten aan in de opvoeding vanwege het cultuurverschil. Zo ook Nora Akachar die als jong meisje naar Nederland verhuisde en vanwege het cultuurverschil een hoop gênante momenten meemaakte die je rustig zou kunnen bestempelen als trauma, zo vertelt ze: ,,Toen ik jarig was mocht ik natuurlijk trakteren op school, want dat doen ze in Nederland. Mijn moeder was nog niet bekend met deze traditie en gaf mij dan ook een grote zak chips mee om te delen. Alle kinderen aten uit één bord. Dat is dan weer wel Marokkaans. Achteraf een hilarisch verhaal, maar op het moment zelf kon ik wel door de grond zakken!”

TRAUMA’S VAN NORA Akachar besloot haar verhalen te delen op een besloten Facebookpagina genaamd Trauma’s van Nora. De persoonlijke worstelingen waarin zij op zoek is naar haar rol als vrouw, als Marokkaanse, als persoon in deze samenleving, maar ook binnen haar vriendenkring en gezin, worden op de pagina weergegeven in korte verhalen. Binnen no-time had zij maar liefst 31.000 leden! ,,Ik krijg de hele dag verhalen toegestuurd van mensen die de situaties herkennen en de behoefte hebben om hun verhaal te delen. De enorme populariteit van de pagina maakte de behoefte aan dit onderwerp duidelijk en bracht mij, met mijn ervaring als trainer, op het idee om JIK Productions te starten. Samen ontwikkelen wij trainingen die aan de hand van onder andere trauma’s, intermenselijke communicatie en reactiepatronen meer inzicht geven in de problematiek waarmee hulpverleningsorganisaties en overheidsdiensten te kampen hebben. Van politie tot hulpverleners van het COA, van ziekenhuizen tot ambtenaren die diversiteit nog beter willen begrijpen en zich afvragen of het beleid nog passend is in onze diverse maatschappij.”

THEATERSHOW ,,Met mijn theaterachtergrond vond ik een manier om onderwerpen waar een taboe op heerst luchtiger te maken. Het helpt om je in te leven en de situaties te herkennen, wat tevens humoristische momenten oplevert. Lachen is gezond en draagt zeker bij aan het verwerken en het accepteren van je pad”, vertelt Akachar tot besluit. 

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl/theater of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie