Afbeelding
@Follow the money

Follow the Money op de planken: ‘Journalistieke voorstelling met levende muziek’

1 april 2022 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Een team journalisten van Follow the Money staat zaterdag 9 april op het podium van Theater Cultura. Co-hoofdredacteur en mede-oprichter Eric Smit maakt deel uit van het gezelschap dat de onderzoeksjournalistiek zal bespreken en… bezingen.

Radicaal onafhankelijk en tot op het bot gedreven: dat is hoe de journalisten van onderzoeksplatform Follow the Money hun vak beleven. Omdat zij denken dat waarheidsvinding er meer toe doet dan ooit. ,,Met onderzoeksjournalistiek controleren we de macht en dat doen we omdat het een voorwaarde is om een democratie goed te doen functioneren”, zegt Eric Smit, mede-oprichter en co-hoofdredacteur van het platform dat de afgelopen jaren een stormachtige opmars maakte. 

VERMAARD PLATFORM Een piepkleine website die incidenteel een zwendel aan de kaak stelde, groeide uit tot een vermaard platform dat met onthullingen wekelijks voor nieuws zorgt en inmiddels meer dan 36 duizend betalende leden heeft. 

,,Die leden zorgen ervoor dat we bij Follow the Money ‘radicaal onafhankelijke journalistiek’ kunnen maken in het publieke belang”, zegt Smit. ,,Ze verwachten van ons dat we multinationals als Shell en Unilever tegen het licht houden, de sponsors van politieke partijen in beeld brengen, de lobby in Brussel controleren en oplichters ontmaskeren.’ En nu gaat Follow the money ook het theater in.

Maar Eric Smit is niet alleen: ,,Het leek me beter en ook leuker om dat niet alleen te doen. Om van het verhaal van Follow the Money een soort Eric Smit-show te maken doet ook geen recht aan ons platform. Ik snap dat ik de afgelopen jaren het gezicht van Follow the Money ben geworden, maar de essentie van ons platform is dat we een redactie zijn waarvan ieder lid tot op het bot gemotiveerd is om met onderzoeksjournalistiek iets voor de wereld te betekenen.”

MUZIKALE THEATERSPECIAL ,,Het schoot me bij die eerste ontmoeting al te binnen dat het leuk zou zijn om de voorstelling te doorrijgen met muziek. Met levende muziek, welteverstaan. Het toeval wil dat enkele van mijn gewaardeerde collega’s behalve goede journalisten, ook muzikanten zijn. Eelke van Ark zit met haar onderzoek al jaren de cowboys in de zorg op de hielen, maar ze is ook een heerlijke bassist. Thomas Bollen verdiept zich in de wereld van centrale banken en monetaire innovaties als bitcoin en speelt een aardig deuntje gitaar. Eelke en Thomas kunnen beter zelf over hun journalistieke onderzoekswerk vertellen, dacht ik. En dan zingen ze er ook nog bij. JanJaap Rijpkema (slaggitaar en zang) en Richard Jong (drums) zijn bij Follow the Money verantwoordelijk voor vormgeving en techniek en onmisbare schakels in onze band. Ik mag meedoen omdat ik hard durf te blèren. We spelen allemaal bekende nummers die de emotie in de verhalen accentueren. Dat is iets wat veel mensen mogelijk wel eens vergeten: dat achter die nuchtere onderzoekers die klinisch afstand proberen te houden, gevoelige en ongelooflijk gedreven mensen schuilgaan.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis of telefoonnummer 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie