De Dansers met Hush in Theater Cultura
De Dansers met Hush in Theater Cultura Yoko Haveman

Dans en muziek van De Dansers in Cultura

28 september 2023 om 14:57 Podiumkunsten

EDE Het podium van theater Cultura is zaterdag 7 oktober gevuld met De Dansers. In Hush zoeken De Dansers troost in dans en muziek. Een hand op je schouder; een tweede stem die met je meereist, waar je ook gaat; een ritme waar je in kan leunen, zoals in een omhelzing.

De band van dansers en muzikanten uit de succesvoorstelling Shake Shake Shake (2019) vindt elkaar opnieuw, in het grensgebied tussen dansvoorstelling en popconcert. Dansers worden muzikanten, muzikanten worden dansers. Gevoelige gitaarspinsels drijven de performers in elkaars armen. Deinende lijven dwingen het ritme van de muziek af. Hush wordt niet verteld door individuele prestaties, maar door de haarfijne aandacht en toewijding die tussen de spelers heerst. De muzikanten en dansers staan voor elkaar klaar, ze steunen elkaar. Want om de wereld te kunnen dragen, heb je soms wat steun nodig.

HUSH

In Hush van De Dansers vallen dans en muziek naadloos samen, dankzij de veelzijdige cast. ‘Waar vinden we troost en hoe dragen we leed?’ Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan een voorstelling die muzikale pathos mengt met vloeiende, acrobatische dans. De Dansers heeft er patent op; de ultieme symbiose tussen dans en muziek is de heldere signatuur. De muzikanten van dit Utrechtse jeugddansgezelschap bewegen en ook dansers bespelen instrumenten. Sommigen beheersen beide skills op hoog niveau, zoals artistiek leider, componist en gitarist Guy Corneille en ook de Vlaamse danser en saxofonist Wannes de Porre. Hush is met dezelfde cast gemaakt als Shake Shake Shake (2019) en was eerder dit jaar al te zien op locatie tijdens Oerol. 

DE WERELD DRAGEN

Hoe kunnen we ‘de wereld’ dragen? Dit is het vraagstuk dat het popdansconcert Hush loslaat op haar publiek. De voorstelling opent met knetterhard tromgeroffel (Ruben van Asselt) en donkerslagen van het licht. Die energieke en dramatische uitspattingen herhalen zich nog enkele malen, maar verder blijft Hush eigenlijk wat op de vlakte. Dans is ondergeschikt aan muziek dit keer en de twee vrouwelijke dansers krijgen nauwelijks een gezicht, omdat ze minder prominent zijn in hun muzikale bijdrage. Die anonimiteit is ook een gevolg van inhoudelijke keuzes. Hoe inventief de acrobatische en vloeiende dans (choreografie: Josephine van Rheenen) ook is, de performers excelleren vooral in hun aanstekelijke, gedramatiseerde, muzikale prestatie.

‘Alleen als we delen, kunnen we leed dragen’ is het collectieve gevoel waar de voorstelling op vaart. We zien het geïllustreerd in een verstild beeld waarin alle performers – op de rug gezien – een arm om elkaar heen slaan. Halverwege de voorstelling wordt de steiger-loopplank uit elkaar gehaald en verspreid over de vloer, maar echt betekenis krijgt de handeling niet. Er is helemaal niemand die verdrinkt. Of toch, dreigt daar iemand ten onder te gaan? Gelukkig maakt het slot van Hush veel goed, ook als het gaat om de bijdrage van de danseressen. Eind goed, al goed. 

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via de website www.cultura-ede.nl/theater of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie