Afbeelding
www.pixabay.com

Pleidooi voor brede integrale beveiligingsaanpak gemeente

21 januari 2020 om 16:10 Politiek

EDE De SGP lanceert een pleidooi voor een brede beveiligingsaanpak van de gemeentelijke organisatie. Volgens het raadslid Arnold Versteeg dwingt de problematiek met de Citrix-servers overheden opnieuw goed maar ook blijvend na te denken hoe het gesteld is met hun informatiebeveiliging.

,,Kwetsbaarheden hierin kunnen immers invloed hebben op gemeentelijke organisaties, gemeentelijke activiteiten en haar inwoners. Daarnaast is het voor een gemeentelijke organisatie wenselijk om veilig te kunnen werken. Fysieke beveiliging van de organisatie is dan ook een must."

Versteeg herinnert eraan dat onlangs het ministerie van Binnenlandse Zaken de proef integrale beveiligingsplannen is gestart met een aantal gemeenten. ,,Het wil zo gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling van een brede beveiligingsaanpak voor de eigen organisatie. In de proef worden onder andere de weerbaarheid van de organisatie, informatiebeveiliging, veiligheid van gebouwen onder de loep genomen. De veiligheid van objecten en personen, ambtenaren, bestuurders en bezoekers van het gemeentehuis, veilig en integer werken en de continuïteit van de bedrijfsvoering worden doorgelicht."

De SGP'er vraagt het college welke impact en mogelijke nadelige invloeden de problematiek met de Citrix-servers heeft gehad voor de gemeentelijke organisatie, gemeentelijke activiteiten en inwoners en welke lessen hieruit worden getrokken. ,,Heeft de gemeente ooit onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar hoe het vigerende informatiebeveiligingsbeleid binnen de organisatie wordt toegepast? En is er ooit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd of de informatiesystemen door de gemeente zijn beveiligd tegen het risico van hacken, middels zowel externe als interne penetratietesten?"

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie