Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Eerste zonneveld haalt het met de hakken over de sloot

23 januari 2020 om 20:04 Politiek

EDE Het eerste van een aantal zonnevelden in de gemeente Ede haalde het donderdagavond in de gemeenteraad met de hakken over de sloot. Met de kleinst mogelijke meerderheid (19 tegen 18 stemmen) werd een voorstel aangenomen om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven.

Met dit besluit kan LC Energy aan de slag om tussen de Dijkgraaf en de Bornsesteeg, op het voormalige landgoed Nergena in Bennekom, een zonneveld van 10,4 hectare in te richten.

De voorstanders vinden het goed dat nu daadwerkelijk een begin wordt gemaakt met deze vorm van duurzame energie om zodoende de energieneutrale doelstellingen te halen. In deze visie moeten er meer zonnevelden in de gemeente komen. De tegenstanders vinden in het algemeen geen goed idee dat daarvoor agrarische grond wordt opgeofferd.

Tegen stemden de raadsleden van Democratische Kiezers Ede, Burgerbelangen, CDA, SGP en EdeNu. Democratische kiezers Ede vindt het fout dat landbouwgrond ten koste gaat van een zonneveld. De SGP denkt er al net zo over en voegt er aan toe dat de agrarische sector toch al onder grote druk staat. ,,Straks rijden we met een hongerige maag door een maanlandschap van zonnevelden."

EdeNu ziet een zonneveld op deze plek ook niet zitten. Het CDA vindt het geen goed idee dat het zonneveld gepland is in de Hooilanden, in het Bennekomse Binnenveld. 

Daarentegen vinden andere fracties het juist wel een goed idee. D66 hekelt partijen die de mond vol hebben van het streven naar het energieneutraal zijn van de gemeente, maar bij dit eerste zonneveldproject ineens koudwatervrees hebben. ,,Beter dan dit gaat het niet worden."

Zo denkt ook de VVD er over. ,,Mooiere projecten dan dit kom je niet vaak tegen." De ChristenUnie meent dat goed rekening is gehouden met allerlei aspecten en belangen. Het bestemmingsplan dient te worden aangepast aangezien de betreffende gronden in het Binnenveld een agrarische bestemming hebben.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie