Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Raadsvragen over toegang tot maatschappelijke opvang

3 februari 2020 om 19:09 Politiek

EDE De raadsleden Stephan Neijenhuis (D66) en Dirjanne van Drongelen (ChristenUnie) willen meer zicht krijgen op het functioneren van de maatschappelijke opvang in de gemeente Ede. Zij hebben daartoe schriftelijke vragen gesteld aan het college.

,,Gemeenten zijn vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het bieden van maatschappelijke opvang. Iedere dak- en thuisloze kan zich aanmelden voor maatschappelijke opvang. Of hij/zij recht heeft op opvang wordt in een voortraject beoordeeld. Eerder werd dit voortraject gedaan door aanbieders van maatschappelijke opvang. Sinds april 2019 is de toegang voor maatschappelijke opvang overgegaan naar de gemeente."

De vragenstellers willen onder meer weten hoe het traject van aanmelding precies verloopt en hoeveel aanmeldingen er in het afgelopen jaar zijn geweest. Zij willen ook weten wat het vervolg was: uitstroom naar maatschappelijke opvang of naar beschermd wonen of naar begeleid wonen. ,,Wat zijn de redenen geweest om geen opvang te bieden en hoe vaak is dit per reden voorgekomen?"

D66 en ChristenUnie vragen verder wat de kosten per traject zijn en hoe vaak er overleg is geweest tussen de gemeente en partners met betrekking tot maatschappelijke opvang. Vorig jaar is er verschillende keren aandacht gevraagd voor bemoeizorg zwerfjongeren. Dit project is inmiddels afgesloten en ondergebracht bij Ontmoeten & Verbinden. De vragenstellers willen weten of het klopt dat de toegang voor maatschappelijke opvang van jongvolwassenen tussen 18 en 27 jaar inmiddels door de gemeente wordt uitgevoerd.

,,Eerder is aangegeven dat er lege plekken zijn voor deze doelgroep. Geldt dit voor maatschappelijke opvang en begeleid wonen? In het verlengde daarvan: zijn er voor zware casuïstiek bij zwerfjongeren opvangmogelijkheden (buiten het Sociaal Pension van het Leger des Heils om)?"

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie