Afbeelding
Fleur Bubbert

Nog geen helderheid over uitstoot van biomassacentrales

7 februari 2020 om 11:07 Politiek

EDE De komende maanden gaat het college concrete gegevens boven tafel halen van de fijnstofconcentraties bij de drie Edese biomassacentrales. Er komt ook een informatieve sessie over de problematiek, op aanraden van de SGP. De gemeenteraad boog zich donderdagavond via een door Burgerbelangen aangevraagd interpellatiedebat uitputtend over de ontstane onrust bij omwonenden van de centrales.

Gerard van Wijk

Burgerbelangen stelde eind vorig jaar ook al vragen over de biomassacentrales. Landelijk staan deze centrales ook in de belangstelling en wordt getwijfeld aan de milieuvriendelijkheid ervan. Het bewonersplatform EdeDorp publiceerde concrete uitstootgegevens en dat was voor de raad het signaal kritische vragen te stellen.

HOUTSTOOK In eerste instantie zei het college dat er openlijk werd gecommuniceerd over de gezondheidseffecten van deze centrales en werd een vergelijk gemaakt met kleinere vormen van houtstook zoals open haarden of houtkachels. Die zouden een ,,veel groter negatief effect hebben op de lokale luchtkwaliteit."

TOENEMENDE ZORGEN Daar werd door verschillende fracties een vraagteken bij gezet. Wanneer je maar matig controleert, nauwelijks concrete gegevens hebt en fijnstof al helemaal buiten beschouwing blijft, dan moet je je niet te buiten gaan aan vergelijkingen, is het oordeel. Burgerbelangen vindt het vreemd dat er in 2017 overschrijdingen zijn geweest van emissienormen, zowel bij de Geerweg als bij de Dwarsweg, en dat omwonenden en raad niet zijn geïnformeerd. ,,De zorgen zijn alleen maar toegenomen. We hebben eerder gewaarschuwd niet voor de muziek uit te gaan lopen", aldus Ruben van Druiten.

Stephan Neijenhuis (D66) diende, mede namens PvdA en Burgerbelangen, een motie in. ,,Het gaat om een goede luchtkwaliteit voor onze inwoners, verlagen van fijnstofconcentraties. We moeten eerst concrete gegevens krijgen en wellicht strengere regels voor deze centrales." De motie haalde het niet omdat het college eigenlijk al plannen had die dezelfde richting ingaan.

MEER METINGEN Jan Pieter van der Schans (CDA) stelt vast dat de discussie over bomen voor warmte in Nederland onder druk staat. Hij wil meer en periodieke metingen. Ook Bram van der Beek (ChristenUnie) pleit voor metingen over alle aspecten van biomassa. ,,We moeten opener omgaan met gegevens van metingen." Hij vroeg zich af waarom het Warmtebedrijf niet meer actief het debat aangaat met omwonenden.

Harry van Huijstee (PvdA) zoekt naar helderheid in de mist. Hij wil een uitgebreid feitenrelaas. Peter van Leusden (GroenLinks) vindt dat de raad te veel achter perspublicaties aan holt. ,,Het college heeft zakelijke antwoorden gegeven, daar moet het debat over gaan."

Wethouder Hester Veltman laat weten dat de gemeente weet welk hout er in de centrales wordt verwerkt. Er is controle op de vrachtbrieven. ,,Maar het zijn wel momentopnamen." De gemeente is in gesprek met het Warmtebedrijf over de controle van het hout. ,,Daar zouden ze actiever in kunnen zijn." Meldingen en klachten van omwonenden neemt de gemeente serieus. ,,Wanneer het Warmtebedrijf niet reageert gaan we handhaven."

HOGE PRIORITEIT Recent was er zo'n incident, waarbij te vochtig hout werd verwerkt in een nog niet volledig ingeregelde centrale. Wethouder Lex Hoefsloot zegt dat luchtkwaliteit en handhaving een hoge prioriteit hebben voor het college. Het handelt om lokale en regionale biomassa. Er komen nadere gegevens en een spreidingsberekening. Burgemeester René Verhulst concludeert dat het laatste woord over de biomassacentrales nog niet gesproken is. ,,Het is een ingewikkelde materie."

De centrales zijn een onderdeel van milieu en kwaliteit. Een discussie die al acht jaar duurt en te maken heeft met verantwoordelijkheden, afspraken, CO2 neutraal willen en moeten zijn en het nut van biomassacentrales in relatie met verduurzaming.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie