Afbeelding
BDU Media

College Ede wil meer aandacht voor effecten van houtstook

10 februari 2020 om 14:43 Politiek

EDE Het Edese college wil de communicatie, over de gezondheidseffecten van particuliere houtstook, via de gemeentelijke communicatiekanalen uitbreiden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van eind vorig jaar beschikbaar gekomen landelijk ontwikkeld communicatiemateriaal. ,,Dit communicatiemateriaal is door verschillende betrokken partijen met zorg samengesteld. Voor dit stookseizoen lijkt ons dat voldoende om mee te beginnen en ervaring op te doen voor een vervolg ook als het gaat om de benaderingswijze."

Gerard van Wijk

Peter van Leusden (GroenLinks) heeft in schriftelijke vragen aan het college gewezen op de ernstige gezondheidsproblemen die houtrook kan veroorzaken voor mensen met luchtwegaandoeningen. Hiervan heeft de grootste groep COPD of astma. Afgeleid van landelijke cijfers zou het in Ede rond de achtduizend inwoners kunnen betreffen. Het raadslid wijst er op dat minister Stientje van Veldhoven een actieve rol ziet voor gemeentebesturen. ,,Het probleem is dermate ernstig dat gemeenten er alles aan moeten proberen te doen, wat in hun vermogen ligt."

VUURKORVEN In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat ongeveer één op de vijf huishoudens een open haard of een kachel heeft. ,,De eigenaren associëren houtstook met gezelligheid. Tegelijkertijd geeft ongeveer de helft van de mensen aan weleens last te hebben van houtrook van kachels of vuurkorven."

Volgens het RIVM is fijnstof, afkomstig van houtverbranding, niet duidelijk meer of minder schadelijk dan fijnstof afkomstig van andere bronnen, zoals het verkeer. Een categorisch verbod van houtstook is wat de minister betreft niet aan de orde. Wel moet alles in het werk worden gesteld om de belangrijkste gezondheidseffecten te beperken.

GEZONDHEIDSRISICO'S Er zijn in Nederland naar schatting 1,5 miljoen particuliere huizen met een open haard, houtkachel of allesbrander. In Ede kan het gaan om circa 10.000 particuliere huizen. Overlast kan gemeld worden via de website https://milieuklacht.gelderland.nl? en dat komt ook direct binnen bij de gemeente. Het college laat weten dat de informatie zal worden uitgebreid en aangescherpt met aandacht voor voorlichting over gezondheidsrisico´s. ,,De nadruk zal komen te liggen op bewustwording van de gezondheidseffecten van houtstook.

Pas in de tweede plaats zal, indien men toch wil gaan stoken, gewezen worden op maatregelen die de stoker kan nemen om de overlast te beperken. Uit een onderzoek in opdracht van de provincie Utrecht blijkt dat een meerderheid van de houtstokers door bewustwording over de gezondheidseffecten wel meer rekening wil houden met hun omgeving."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie