Afbeelding
Archief BDUmedia

Maatschappelijke opvang in Ede zit vol

16 maart 2020 om 11:00 Politiek

EDE De maatschappelijke opvang in Ede zit op dit moment vol. Er zijn nog enkele open plekken begeleid wonen. Vorig jaar zijn er in de gemeente Ede 243 aanmeldingen voor maatschappelijke opvang van volwassenen geweest, waarvan 36 in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Dat is gelijk aan voorgaande jaren, laat het college weten in antwoord op schriftelijke vragen van Stephan Neijenhuis (D66) en Dirjannen van Drongelen (ChristenUnie).

Gemeenten zijn vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het bieden van maatschappelijke opvang. Iedere dak- en thuisloze kan zich aanmelden voor maatschappelijke opvang. In een voortraject wordt beoordeeld of hij of zij recht heeft op opvang. Wanneer iemand niet behoort tot de doelgroep of in een andere regio een grotere kans heeft op een succesvol traject dan wordt de aanvraag afgewezen. Dat is 170 maal voorgekomen, waarvan 24 keer bij mensen in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Gemiddeld bedragen de kosten per maand opvang 4.000 euro, met uitschieters naar boven en beneden ,,afhankelijk van de complexiteit van de casus, de duur en de ontwikkelingen in het traject en de locatie waar de cliënt verblijft."

Het college tekent erbij aan dat de maatschappelijke opvang in beweging is. ,,Op dit moment vindt er een aanbesteding plaats met betrekking tot de maatschappelijke opvang en zwerfjongeren. Een evaluatie met betrekking tot de (proef) buitenslapers is in voorbereiding." Er volgt een visie over maatschappelijke opvang en hierbij komt onder meer aan de orde de consequenties van de renovatie van het sociaal pension.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie