Afbeelding
Robin Hazeleger

´Eindelijk, eindelijk, na 18 jaar een nieuwe De Klinkenberg´

21 februari 2020 om 17:00 Nieuwbouw

EDE ,,Eindelijk, eindelijk, De Klinkenberg. We praten er al 18 jaar over", verzucht Thimo Harmsen (VVD) tijdens de raadsvergadering waarin het betreffende bestemmingsplan wordt vastgesteld. Volgens Harry van Huijstee (PvdA) wordt er al 20 jaar over gepraat en Rasit Görgülü (Democratische Kiezers Ede) weet te vertellen dat de discussie over de toekomst van het voormalig verzorgingshuis De Klinkenberg zich al meer dan 20 jaar voortsleept.

Gerard van Wijk

Een nieuw Klinkenberggebouw, met 100 appartementen in verschillende segmenten. Woonzorg Nederland wil hiervan 40 appartementen zelf exploiteren, alss sociale huurappartementen. De overige 60 appartementen worden verkocht. In het oostelijk gelegen deel, ten noorden van het medisch centrum, wordt door Woonzorg gedacht aan 40 sociale huurappartementen. In het westelijke gebied komen twee appartementsgebouwen, in het oostelijke deel één appartementsgebouw.

Politiek Ede is blij dat er nu daadwerkelijk iets gaat gebeuren op deze plek. Twintig jaar geleden was er een plan om de huidige bebouwing te vervangen door een nieuw woonzorgcomplex. Later was de locatie ook nog in beeld voor de huisvesting van vluchtelingen. Dat ging niet door omdat er minder asielaanvragen kwamen.

De discussie in de raad spitst zich toe op de verkeerssituatie, die na het realiseren van de nieuwe De Klinkenberg niet door iedereen als veilig wordt gezien. Volgens wethouder Peter de Pater is de verkeerssituatie nauwlettend bekeken, maar wordt voorlopig geen aanleiding gezien er iets aan te veranderen.  ,,Zodra de Parklaan is aangelegd komt er in deze omgeving minder verkeer." Daar is niet iedereen gerust op. PvdA en Democratische Kiezers Ede vinden ,,dat het er op lijkt dat de gemeentelijke afdeling verkeer het bij voorbereiding van bestemmingsplannen maar niet lukt om tot overeenstemming te komen met omwonenden, en niet alleen in de omgeving van De Klinkenberg."

Er komen nog andere aandachtspunten voorbij. Jet Verhoeff (GemeenteBelangen) vraagt te letten op zeven monumentale beukenbomen. Judith Klostermann (GroenLinks) pleit voor de eekhoorns en uilen in deze omgeving. Theo Folmer (SGP) vindt dat er serieus werk moet worden gemaakt van de privacy van omwonenden. Bram van der Beek (ChristenUnie) ziet een directe aansluiting op de Klinkenbergerweg wel zitten.

Voor de historische barakken wordt volgens de wethouder naar een geschikte locatie gezocht en dat zal wel lukken. Bedoeling is van de twee barakken ,,één mooie te maken." De wethouder is verheugd over de welwillende betuigingen van de raad voor een nieuwe invulling op deze kenmerkende plek voor Ede. Bij inbreidingsplannen als deze zullen er in toenemende mate opmerkingen van omwonenden komen en dat is ook voor te stellen. De gekozen verkeerskundige oplossing is veilig en toereikend. ,,De praktijk kan weerbarstiger zijn, dat moeten we goed volgen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie