Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Helft agrariërs in gemeente Ede is afgelopen jaren gestopt

19 maart 2020 om 09:00 Politiek

EDE De helft van de agrarische bedrijven in het buitengebied van de gemeente Ede is in de afgelopen jaren gestopt. Nog eens 9,5 procent van de agrariërs denkt in de toekomst geheel of gedeeltelijk te stoppen. Dat blijkt uit de inventarisatie buitengebied, onderdeel van een feitenoverzicht verbetering luchtkwaliteit, door het college aan de raad gestuurd.

Gerard van Wijk

Eén van de doelstellingen van de inventarisatie buitengebied is het zogeheten opruimen van ongebruikte milieuruimte. Van de 1500 agrarische erven zijn er 1050 bezocht. Van de bezochte erven heeft 46 procent als huidige hoofdactiviteit agrarisch ,,en daar is dus nog een agrarisch bedrijf aanwezig." In 54 procent van de bezochte erven is geen agrarisch bedrijf meer aanwezig.

De luchtkwaliteit is sinds 1980 in Nederland sterk verbeterd. De concentraties stikstofdioxide, fijnstof (PM10) en de kleinere fractie fijnstof zijn gedaald met resp. 41, 73 en 80 procent. Vrijwel overal wordt aan de Europese grenswaarden voldaan, met uitzondering van enkele drukke wegen in binnensteden en enkele gebieden met intensieve veehouderij. Enkele knelpunten in Ede zijn opgelost. Inmiddels heeft Ede samen met de gemeenten in de regio FoodValley het SLA (Schone Lucht Akkoord) ondertekend. ,,De ambitie van het SLA is de uitstoot van voor gezondheid relevante stoffen verder te beperken, om zo in 2030 minimaal 50 procent gezondheidswinst ten opzichte van 2016 te behalen. Het gaat hierbij om gezondheidseffecten ten gevolge van blootstelling aan de uitstoot van Nederlandse bronnen." Komende zomer krijgt de gemeenteraad een voorstel voor een uitvoeringsprogramma.

Een diversiteit aan bronnen heeft volgens het college invloed op de luchtkwaliteit. ,,Passend bij onze agrarische regio richten we ons op bronnen vanuit de veehouderij, middels het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij. Samen met onze partners zijn we aan de slag gegaan met als doel de bijdrage vanuit de veehouderij op de lokale luchtkwaliteit te verminderen." Het gaat om een integrale aanpak, met oog voor dierenwelzijn (verbetering stalklimaat) en behoud van een vitale agrarische sector.

Verder loopt er nog een communicatiecampagne over de effecten op de gezondheid van houtstook bij particulieren. ,,Maatregelen voor het stimuleren van fietsgebruik, autodelen, elektrisch vervoer en gebruik van openbaar vervoer. De inzet op duurzame mobiliteit levert ook een bijdrage aan gezondere lucht." Er loopt een onderzoek of het instellen van een zero emissie zone in het centrum van Ede zinvol is. De gemeente blijft actief lobbyen tegen de laagvliegroutes van vliegveld Lelystad. Voor de biomassacentrales in Ede worden extra metingen en verspreidingsberekeningen uitgevoerd om het effect op de luchtkwaliteit in de omgeving beter in beeld te brengen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie