Afbeelding
Job Oldegbers

Toekomst voor Achterdoelen als winkelgebied 'lastig tot onmogelijk'

11 april 2020 om 14:30 Politiek

EDE De toekomst voor de Achterdoelen als winkelgebied is ,,lastig tot onmogelijk." Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van Stephan Neijenhuis (D66). Sinds het besluit te stoppen met het Cultura-plan heeft de gemeente met regelmaat contact gehad met de pandeigenaar, ,,Sindsdien zijn door de verschillende eigenaren in de Achterdoelen, Doelenstraat en Vendelstraat veel retailpartijen benaderd." De conclusie is dat voor dit gebied andere functies nodig zijn, zoals horeca, gezondheid, leisure en sport om grote leegstaande panden te vullen.

,,De toekomstige invulling ligt inderdaad niet meer in de sfeer van detailhandel. De fundamentele vraag is welke rol de gemeente op zich neemt bij het verlevendigen van het centrum. In de visie op het Levendig Centrum wordt deze rol beschreven als aanjager, facilitator en investeerder in het openbare gebied." Leegstand is volgens het college primair een verantwoordelijkheid van de pandeigenaren. ,,Van hen mag een proactieve houding worden verwacht bij oplossing van hun probleem. Pandeigenaren moeten zelf goede invulling van hun panden vinden. Het overnemen van deze verantwoordelijkheid zou tot onaanvaardbare financiële en juridische risico´s voor de gemeente leiden."

Er is een dalende vraag naar retailmeters, dat is ook zo in Ede. ,,Steeds meer worden aankopen online gedaan. We zien vooral dat het middensegment daar last van heeft. De hoge en lage segmenten blijven het relatief goed doen." Het college is ervan overtuigd dat deze trend zich in de komende jaren verder zal voortzetten, er komt in de toekomst steeds minder vraag naar winkelvloeroppervlak. ,,Met de wetenschap van nu zouden we waarschijnlijk niet in de jaren '90 en '00 voor de grootschalige uitbreidingen hebben gekozen. Maar de realiteit is dat er nu teveel winkelmeters zijn in Ede centrum en dat het overschot, en dus de leegstand als we niet ingrijpen, alleen maar zal toenemen."

Er wordt gewerkt aan verrijking van de visie voor het centrum van Ede en ook aan verbreding van het culturele aanbod in het centrum. Na de zomer wordt de gemeenteraad betrokken bij het proces.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie