Archieffoto
Archieffoto Robin Hazeleger

Weg vrijgemaakt voor nieuwbouw De Klinkenberg en Bellestein

10 april 2020 om 15:30 Nieuwbouw

EDE In beide gevallen heeft de voorbereidingstijd behoorlijk lang geduurd, maar nu is het zover. De gemeenteraad heeft een klap gegeven op de bestemmingsplannen De Klinkenberg en Bellestein in Ede. En daarmee is de weg vrijgemaakt voor nieuwbouw. Over de nieuwbouw zelf was geen discussie meer, maar zowel bij De Klinkenberg als zeker bij Bellestein vormde de verkeerssituatie een knelpunt.

Gerard van Wijk

De herontwikkeling van De Klinkenberg voorziet in de bouw van honderd appartementen, waarvan Woonzorg Nederland veertig sociale huurappartementen exploiteert. De resterende zestig appartementen worden verkocht.

VILENTE In het oostelijk gelegen deel, ten noorden van het medisch centrum, worden door Woonstede veertig sociale huurappartementen ontwikkeld. De voorgeschiedenis beloopt 20 jaar. Er zou aanvankelijk een nieuw woonzorgcomplex voor Vilente komen, met commerciële functies op de begane grond. In 2012 besloot Vilente andere huisvesting te zoeken en vanaf dat moment stond De Klinkenberg leeg. In 2016 kwam het nog in beeld als huisvesting voor vluchtelingen, maar vanwege de terugloop van het aantal asielaanvragen is dat proces stopgezet.

VERKEERSSITUATIE D66 diende een amendement in om De Klinkenberg te laten aansluiten op de Klinkenbergerweg, maar dat kreeg geen raadsmeerderheid. Wel zegde wethouder Peter de Pater toe dat de verkeerssituatie goed in de gaten wordt gehouden. En als er een noodzaak voor is, zal er voor een andere aanpak worden gekozen. Daar hadden ook SGP, CDA en VVD om gevraagd. GroenLinks hoopt dat er, voor wat de keuze van nieuwe bomen betreft, gekozen wordt voor een ,,eekhoornvriendelijk pakket."

BELLESTEIN Dat gezondheidscentrum Bellestein in een nieuw pak moet worden gestoken, begrijpt iedereen. De gebruikers vroegen er 12 jaar geleden al om. De locatie werd te klein en voldeed ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Over de verkeerssituatie in het nabij gesitueerde winkelcentrum werd lang en hevig gesteggeld. De gemeente ging in het spoor van bureau Goudappel Coffeng voor een keerlus en de wethouder zei donderdagavond hiervoor nog steeds een lichte voorkeur te hebben. De werkgroep van ondernemers en bewoners sprak in het spoor van bureau Aveco de Bondt een voorkeur uit voor een in- en uitrit via de Kastelenlaan.

De wethouder liet beide bureaus met elkaar praten en daar kwam als resultaat uit dat de verkeerskundigen kunnen leven met de oplossing van de ander, mits geoptimaliseerd. De raad was nu aan zet en die zette een dikke streep door de voorkeursvariant van de gemeente.

Een door D66 en anderen ingediend amendement kreeg de steun van de hele raad. Geconstateerd wordt dat omwonenden en winkeliers van Bellestein een duidelijke voorkeur hebben voor een van de varianten waarbij de keerlus (volgens D66 een ´gedrocht´) wordt ingeruild door de afwikkeling van het verkeer via de Kastelenlaan. Wel op de meest veilige manier, er ligt tenslotte een tweerichtingen fietspad. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie