Afbeelding
Marie-José Eberson

Gemeente grijpt vooralsnog niet in op gekraakte tuincentrum

12 juni 2020 om 14:13 Politiek

EDE  De gemeente Ede grijpt voorlopig niet in op het gekraakte voormalige tuincentrum Kernheim. De VVD heeft gevraagd om onmiddellijke ontruiming. Volgens burgemeester René Verhulst is het tuincentrum drie weken geleden gekraakt. Hij is het eens met de VVD dat kraken een misdrijf is, sinds 1 oktober 2010. Maar de eigenaar moet aangifte doen. Er is wel contact met de eigenaar. Juridisch is vervolgens de vraag of het een spoedeisend karakter heeft. 

Volgens de burgemeester heeft het college geen rechtsmiddelen om tot onmiddellijke ontruiming van het perceel over te gaan. ,,Omdat het perceel wordt gebruikt anders dan in het bestemmingsplan is toegestaan kan het college handhavend optreden. Pas als er een onveilige situatie is kan het college met spoed handelen.” Er wordt vooralsnog niet van een onveilige situatie uitgegaan. 

TOETSING Krakers hebben huisrecht. Het huisrecht is geen woonrecht. Het biedt krakers wel de mogelijkheid om in geval van een dreigende (strafrechtelijke) ontruiming deze eerst door een rechter te laten toetsen. De burgemeester krijgt wel meer reacties met als ondertoon: waarom gaat het gezag niet gewoon het terrein op en stuurt de krakers weg? ,,Dat kan alleen bij huisvredebreuk of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van criminele handelingen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie