Afbeelding
Pixabay

Proef aanpak witwassen crimineel geld via dekmantels

2 juli 2020 om 13:37 Politiek

EDE Er komt een proef branchegerichte aanpak dekmantels. Daartoe is een motie in Provinciale Staten van Gelderland aangenomen. Doel is te komen tot een aanpak waarmee het witwassen van crimineel geld via dekmantels wordt tegengegaan. Gemeenten worden opgeroepen om zich aan te melden voor de proef. De Edese VVD-fractievoorzitter Bart Omlo vraagt het college of de gemeente Ede zich wil aanmelden voor deelname aan de proef.

Gerard van Wijk

,,In de afgelopen jaren wordt de provincie en ook onze gemeente in toenemende mate geconfronteerd met harde ondermijnende(drugs)criminaliteit. Via diverse dekmantels en financiële (schijn)constructies wordt geld witgewassen. Dit witwassen is vaak een essentiële schakel in het ´bedrijfsproces´ van een crimineel en moeten we proberen tegen te gaan”,aldus Omlo.

In Tilburg en Heerlen zou gebleken zijn dat een lokale vergunningsplicht voor risicobranches in combinatie met een Bibob-toetsing en brancheafspraken effectief is om snel (vermoedelijke) witwaspraktijken te beëindigen. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) dateert uit 2003. Doel is dat onder meer gemeenten de integriteit van houders of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen bij het landelijk bureau Bibob.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie