3477998_133143_31-08-15 kamers met kansen hoefweg.jpg
3477998_133143_31-08-15 kamers met kansen hoefweg.jpg Archief BDUmedia

Huisvestingsvraag studenten ook voor Ede een vraagteken

24 juli 2020 om 12:27 Politiek

EDE Het is nog onduidelijk hoe de studentenaantallen en huisvestingsvraag zich de komende jaren gaan ontwikkelen. De Universiteit Wageningen, Idealis en de gemeenten Wageningen en Ede maken jaarlijks een gezamenlijk afgestemde update van de prognose van vraag en aanbod van studentenhuisvesting voor de komende vijf studiejaren. Die prognose is onder´normale´ omstandigheden al onzeker, maar door Covid-19 is deze nog verder toegenomen.

Gerard van Wijk

Komend najaar gaat een denktank, waar ook Ede deel van uitmaakt, onderzoeken wat voor invloed veranderingen op de toekomstige kwaliteits- en kwantiteitsvraag naar studentenhuisvesting heeft. ,,De manier van onderwijs aan de universiteit was al aan het veranderen en met Covid-19 is nu de veronderstelling dat deze verandering in een hoger tempo is gekomen”, aldus het Edese college.

Het kan dat een student er voor kiest om nog niet op kamers te gaan omdat een deel van de colleges online wordt gegeven. ,,Door de verminderde economische situatie kunnen ouders minder bijdragen aan de kosten van een kamer en zullen studenten mogelijk het moment om op kamers te gaan wonen uitstellen.” 

Het kan ook dat een student zich niet prettig voelt in het openbaar vervoer door een grotere besmettingskans met Covid-19. ,,De kans bestaat dat een student hierdoor juist kiest om wel op kamers te gaan. Daarnaast blijft de ontwikkeling bestaan dat veel jongeren vanaf 18 jaar op eigen benen willen gaan staan en een studentenkamer biedt hierin de mogelijkheid."

De verwachting is dat alle Europese studenten die in september aan de Universiteit Wageningen beginnen, ook allen een kamer nodig hebben. Voor niet EU-studenten zal de huisvestingsvraag afnemen. ,,De verwachting is dat een deel van deze studenten volgend jaar naar Wageningen komt, de huisvestingsvraag zal dan sterk toenemen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie