Afbeelding
Robbert Maas, Het Nationale Park De Hoge Veluwe

D66 stelt vragen over tariefsverhoging de Hoge Veluwe

20 augustus 2020 om 17:15 Politiek

EDE Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft 19 augustus een tariefsverhoging voor abonnementshouders ingevoerd. Dat baart D66 Ede zorgen. Volgens de fractie wordt daarmee de toegankelijkheid van de natuur in het park en ook het Kröller-Müller Museum verslechterd. Reden voor D66 om vragen te stellen over de tariefsverhoging van het park.

Zo vraagt de fractie of het Edese college op de hoogte was van de voorgenomen tariefswijzigingen en of daar overleg over is geweest. Het gaat om een abonnementsverhoging van 74 naar 115 euro. Voor een gezin kan het abonnementsgeld oplopen tot enkele honderden euro’s. In 2010 stelde de Hoge Veluwe nog een kortingsregeling in voor inwoners van de buurtgemeenten Ede, Apeldoorn en Arnhem, mits zij een jaarkaart aanschaften. Op 19 augustus blijkt de situatie te zijn veranderd, en wordt jaarkaarthouders gevraagd voortaan 115 euro te betalen voor een abonnement. Volgens de voorzitter van het park, is dit het gevolg van de coronacrisis en dat naar eigen zeggen abonnementhouders het park te vaak bezoeken. 

Daarnaast vraagt de fractie of de gemeente het belang ziet van een laagdrempelige toegang tot de Hoge Veluwe en beleidsdoelen als het bevorderen van gezondheid door beweging, het stimuleren tot natuurbeleving, het stimuleren tot deelname aan cultuur en het bevorderen van toerisme. Ook wordt aangekaart welke gevolgen deze tariefsverhoging heeft op de bezoekersdruk op de vrij toegankelijke, aangrenzende natuurgebieden. Tevens ligt de nadruk in de vragen van D66 op de afname van toegankelijkheid voor minder draagkrachtigen en de eventuele consequenties voor de omgeving die deze tariefsverhoging met zich mee zou kunnen brengen. 

Nationaal Park de Hoge Veluwe beslaat 5% van de Veluwe en 16% van de gemeente Ede en is in 1935 met hulp van het Rijk verworven. Het park is oorspronkelijk ontstaan als particulier landgoed en jachtgebied, en is zodoende onttrokken aan de openbare ruimte. Natuurterreinen zijn doorgaans open voor publiek, maar de Hoge Veluwe is enkel toegankelijk tegen betaling. Een centraal deel van de Veluwe is daarom ook afgegrensd met een hek. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie