Afbeelding
Het Nationale Park De Hoge Veluwe

GEM-tower voorziet de Hoge Veluwe van duurzame energie

4 juli 2020 om 10:00 Overig

OTTERLO In het Nationale Park De Hoge Veluwe is een nieuwe toren verrezen. Naast de toren van het 100 jaar oude Jachthuis in het noorden, staat in het centrum van het park tot en met zondag 9 augustus een 21 meter hoge kleurrijke nieuwe toren: de Green Energie Mill-tower (GEM). Deze voorziet onder andere de foodtruck, de elektrische fietsen en de maandelijkse streekmarkt van energie. 

Daarnaast kunnen bezoekers hun telefoon opladen via de GEM en staat er een bioscoop op het plein met video’s over de toren en het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bovendien is er een speciale wandeling ontwikkeld: de Torenwandeling. Deze loopt van de GEM-tower naar Jachthuis Sint Hubertus en weer terug. Onderweg komen bezoekers door middel van QR-codes van alles te weten over duurzaamheid in het park. 

OFFICIEEL GEOPEND Op vrijdag 3 juli werd de toren officieel geopend door John Berends, commissaris van de Koning van de provincie Gelderland en tevens lid van de Raad van Advies van het Park, samen met de directeur van het Park Seger van Voorst tot Voorst en presentator Jan Douwe Kroeske.

ZONNEPANELEN De toren wekt energie op met zonnepanelen en een windturbine, deze energie wordt vervolgens opgeslagen in een batterij. GEM is bedacht en gerealiseerd vanuit de TU Eindhoven, in nauwe samenwerking met tien Europese bedrijven. Het project is deels gesubsidieerd door de Europese Unie. 

FESTIVALS Het was de bedoeling dat de toren dit jaar verschillende festivals van energie zou voorzien, maar dat ging vanwege de Coronacrisis niet door. Het park had veel interesse in de toren, omdat een groene energievoorziening volgens het de Hoge Veluwe goed in het natuurpark zou passen. ,,Het park wil graag het gesprek rondom duurzaamheid aanjagen en benadrukken dat het een belangrijk thema is binnen de bedrijfsvoering. Er wordt in de natuur voortdurend naar duurzame oplossingen gezocht, door middel van consistent beheer en door projecten, zoals bijvoorbeeld de aanplant van klimaatbestendig bos", schrijft het park in een persbericht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie