Ritsema wordt bij de laatste raadsvergadering van het jaar, op donderdag 17 december, geïnstalleerd.
Ritsema wordt bij de laatste raadsvergadering van het jaar, op donderdag 17 december, geïnstalleerd. GroenLinks Ede

Amsterdammer nieuwe wethouder in Ede

11 december 2020 om 12:08 Politiek

EDE  De in Amsterdam wonende Geert Ritsema (60) is met ruime meerderheid door de Edese gemeenteraad benoemd tot wethouder. Hij volgt Lex Hoefsloot op die vorige maand afscheid nam omdat bestuur en fractie van GroenLinks niet meer met hem deze raadsperiode wilde afmaken. 

Voor de komende anderhalf jaar tot de volgende raadsverkiezingen begin 2022 blijft het gezin van Ritsema in Amsterdam wonen, terwijl hij zelf in Ede tijdelijke huisvesting zoekt. Ritsema wordt bij de laatste raadsvergadering van het jaar, op donderdag 17 december, geïnstalleerd.

INTERIMMER De stemming verliep digitaal. De raadsleden hadden thuis een stembiljet ontvangen. Helemaal geruisloos ging de benoeming niet. Er was begrip dat de nieuwe wethouder voor de restperiode tot de raadsverkiezingen niet vanuit de hoofdstad naar Ede gaat verhuizen. ,,Maar een Edese wethouder hoort in Ede te wonen”, zoals Nico van der Poel (SGP) stelde. Dat vindt ook de fractie Wijnsouw. ,,Het gezin blijft in Amsterdam wonen, Ede verdient meer dan een interimmer”, aldus Rasit Görgülü (Democratische Kiezers Ede). 

‘SLECHTE ZAAK’ Ruben van Druiten (Burgerbelangen) stelt vast dat de wethouderswisseling gebeurt om partijpolitieke redenen en dat vindt hij een slechte zaak. Maar Ritsema heeft een rondje langs de fracties gemaakt en Van Druiten constateert dat de nieuwe wethouder ,,open is en niet vastgeroest.”

POLITIEKE CARRIÈRE ,,We hebben breed gezocht, naar iemand die onze beleidsdoelen kan realiseren”, aldus fractievoorzitter Ellen Out van GroenLinks. ,,Ritsema is een politicus in hart en nieren.” Hij heeft ervaring in de voor zijn partij belangrijke thema’s als duurzame energie, duurzame mobiliteit, circulaire economie en gezondheid. De nieuwe wethouder heeft een politieke carrière achter de rug, die begon bij GroenLinks en hem later via de SP weer naar GroenLinks bracht. Hij werkte onder meer voor Greenpeace en Milieudefensie, was het laatst senior bestuursadviseur Europa in de regio Arnhem-Nijmegen en daarvoor onder andere Statenlid in Noord-Holland en wethouder in Arnhem.   

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie