Afbeelding
Archief BDUmedia

Tien inwoners gemeente Ede op kandidatenlijsten Tweede Kamerverkiezingen

18 februari 2021 om 11:00 Politiek

EDE De gemeente Ede levert dit jaar tien kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen, acht mannen en twee vrouwen. Dinsdag maakte de Kiesraad bekend hoe de definitieve kieslijsten eruit komen te zien. Daaruit blijkt dat er bijna zestienhonderd kandidaten namens 37 partijen op je stembiljet staan. Van wie er dus tien uit onze gemeente komen.

Evert Jan Slootweg uit Bennekom staat op plek 18 van het CDA. Bij diezelfde partij staat Arie van Alphen (Lunteren) op plek 65 en Jan Pieter van der Schans (Ede) op plek 71. Dirjanne van Drongelen (Ede) staat op plek 10 van de ChristenUnie. Bij diezelfde partij staat Marco Vermin (Bennekom) op plek 40. Arnold Versteeg (Wekerom) staat bij de SGP op plek 32. Eén plekje lager staat Lambert Kisteman uit De Klomp. Bij de Piratenpartij staat Edy Bouma (Ede) op plek 18. Michael Ruperti (Ede) is de lijsttrekker bij OPRECHT. Irene van der Marel (Lunteren) staat op plek 2 bij Vrij en Sociaal Nederland.

Van de 1.143 kandidaten die uitkomen voor een partij die op dit moment in het voor hen gunstigste geval minimaal één zetel in de peilingen heeft, is ruim 38 procent vrouw. Als we ook de kleine partijen meenemen in de vergelijking is dit 37 procent. Dat zijn er minder dan tijdens de laatste Europese verkiezingen, maar een stuk meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De scheve man-vrouwverhouding zie je goed terug als je kijkt naar de namen van de kandidaten. De meeste (potentiële) politici heten Peter (22 kandidaten), Henk (18) of Jan (15). Bekijk hier de man-vrouwverhouding per partii.

Ben je op zoek naar een kandidaat, of naar de kandidaten uit een bepaalde plaats, kijk dan in onderstaande interactieve tool.


Op onderstaande kaart zie je per gemeente hoeveel kandidaten ten tijde van de vaststelling van de kandidatenlijsten in een bepaalde gemeente wonen. LocalFocus heeft dit uitgerekend door de woonplaatsen die de kandidaten op de kieslijsten hebben aangegeven, te clusteren naar gemeenteniveau. In de tooltip zie je het aantal kandidaten uit jouw gemeente, met een uitsplitsing naar mannelijke en vrouwelijke kandidaten. In de drop-down kan je ook nog selecteren van welke partij je de kandidaten wil zien. De politieke partijen staan op alfabetische volgorde.


Over de analyse
De Kiesraad publiceerde dinsdag de kandidatenlijsten in csv-formaat. In die database staat voor elke van de twintig Kieskringen welke kandidaten er per partij op de lijst staat. Sommige partijen zetten in alle Kieskringen dezelfde kandidaten op de lijst, anderen hebben in sommige Kieskringen speciale kandidaten (vaak mensen uit de regio) op de stembiljetten laten zetten. LocalFocus heeft deze lijsten ontdubbeld, zodat alleen unieke kandidaten overblijven. Het gaat in totaal om 1.582 politici. Drie personen zijn met opzet wel ‘dubbel’ geteld: zij komen namelijk uit voor twee verschillende partijen. Een aantal partijen heeft het geslacht van hun kandidaten niet op de kieslijsten vermeld. Dit is ook niet verplicht. Om toch iets te kunnen zeggen over de man-vrouwverhouding, heeft LocalFocus samen met het ANP deze gegevens handmatig toegevoegd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie