Afbeelding
BDU media

Kabinet mag briefstemmen beperkt houden tot 70-plussers

19 februari 2021 om 11:00 Politiek

EDE (ANP) Het kabinet mag briefstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen beperkt houden tot alleen zeventig-plussers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. 

De Partij voor de Dieren was naar de rechter gestapt om af te dwingen dat ook andere kiezers die extra gevaar lopen bij een coronabesmetting per post mogen stemmen. Maar die vordering wijst de voorzieningenrechter af.

Als de rechter het kabinet zou opdragen de maatregel uit te breiden naar andere groepen, zou dat neerkomen op een bevel tot het maken van wetgeving. ,,En zo’n opdracht aan de wetgever mag de rechter niet geven.” Daarom is alleen beoordeeld of de maatregel zoals die nu luidt door de beugel kan. ,,Dat is het geval.”

RISICO Het kabinet staat 70-plussers toe per post te stemmen, omdat mensen vanaf die leeftijd meer risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus. De PvdD wil dat ook jongere mensen met een zwakke gezondheid die gelegenheid krijgen, maar die groep is volgens het kabinet veel moeilijker af te bakenen.

De rechter vindt het om die reden gerechtvaardigd dat de overheid dat onderscheid maakt. Het enige alternatief zou zijn om briefstemmen voor iedereen mogelijk te maken, maar het zou onmogelijk zijn omdat tijdig te realiseren.

Verder merkt de rechter op dat het kabinet zich heeft ingespannen om het stemmen op de stembureaus veilig te laten verlopen. Zo kan op veel plekken ook al op 15 en 16 maart worden gestemd, en mogen mensen dit keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee.

,,We kunnen doorgaan met de voorbereidingen voor deze bijzondere verkiezingen zoals we dat hadden voorzien”, reageert minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). ,,Mooi dat de rechter dat bevestigd heeft.”

ZESTIG STEMBUREAUS Het briefstembureau in het Raadhuis aan de Bergstraat is van woensdag 10 maart tot en met woensdag 17 maart geopend van 09.00 tot 17.00 en op 17 maart van 07.30 tot 21.00. In Ede zijn er ruim zestig stembureaus waar een stem kan worden uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zeven stembureaus zijn maandag 15 en dinsdag 16 maart al geopend, vanaf 07.30 tot 21.00.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie