Gemeentehuis Ede
Gemeentehuis Ede SGP-jongeren Ede

Hoge waarden fijnstof en ammoniak in de lucht in Ede

14 maart 2021 om 17:04 Politiek

EDE De gemeente Ede heeft bovengemiddeld veel fijnstof en ammoniak in de lucht hangen. Dat blijkt uit data van het RIVM. Fractievoorzitter Stephan Neijenhuis (D66) vraagt zich daardoor af waarom Ede niet meedoet met een akkoord van veertien andere steden om luchtverontreiniging terug te dringen.

Komende maanden sluiten nog eens vijftien gemeenten zich bij dit akkoord. ,,Deze gemeenten spreken af dat vanaf 2025 een deel van hun binnencentra afgesloten wordt voor niet-emissieloos bedrijfsvervoer. Branchekoepel Bovag heeft zich aangesloten bij het akkoord omdat met dit plan voldoende voorbereidingstijd bestaat voor de vervoersbedrijven.”

Maar uit het antwoord van het college blijkt dat pas op de plaats wordt gemaakt. Hoewel onderkent wordt dat schone lucht van groot belang is voor de gezondheid van de inwoners en dat de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging nog steeds groot zijn, gaat de gemeente zelf bepalen of en wanneer een zero-emissiezone (ZE) wordt ingevoerd. Dat kan ook na 2025, aldus het college. ,,Om ondernemers en vervoerders de tijd te geven om zich aan te kunnen passen zijn overgangsregelingen en subsidieregelingen expliciet onderdeel van de invoeringsregels van ZE-zones. Momenteel loopt een vooronderzoek dat moet leiden tot een besluit rond invoering van een ZE-zone in Ede. Het college onderschrijft dat tussen aankondiging en invoering van een ZE-zone voldoende tijd moet zitten om vervoerders en ondernemers de kans te geven hun wagenpark te vernieuwen.” Opgemerkt wordt ook dat de bijdrage van de agrarische sector aan de hoeveelheid fijnstof relatief groot is in Ede.

Zogeheten emissieloze stadslogistiek kan een bijdrage leveren aan de doelen en ambities zoals opgenomen in de programma´s Ede Energieneutraal en Levendig Centrum. Veertig procent van de onder ACV vallende vuilniswagens rijdt al op groen gas. Veegwagens op gas zijn nauwelijks leverbaar geweest. ,,Zowel voor vuilniswagens en veegmachines, maar ook voor andere voertuigen, geldt dat leveranciers momenteel inzetten op elektrisch of waterstof aangedreven voertuigen. Het aanbod van gasvoertuigen neemt daardoor af. In deze transitiefase zijn elektrische of waterstof voertuigen of nog niet verkrijgbaar, of nog in ontwikkelstadium. In ieder geval ook nog zeer kostbaar.” Het gemeentelijk wagenpark bestaat uit 38 voertuigen, waarvan zeven volledig elektrisch, één hybride en zeven groengas. De overige voertuigen rijden op diesel of benzine. ,,Waar mogelijk zetten we de komende jaren in op een verdere verkleining en verduurzaming van ons wagenpark”, zegt het college. Technische ontwikkelingen en het beschikbare budget zijn hierbij van belang.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie