Afbeelding
BDUmedia

VVD blijft de grootste in Ede; FVD stijgt het meest en CDA keldert

18 maart 2021 om 03:17 Politiek

EDE Net als landelijk is ook in de gemeente Ede de VVD de grootste partij gebleven bij de Tweede Kamerverkiezingen. SGP is de tweede partij en D66 de derde. Het CDA keldert van de tweede plek in 2017 naar de vierde plek nu.

Naast het CDA moeten nog meer partijen inleveren. Zo scoren onder meer de PVV, GroenLinks, SP, 50PLUS en SGP lager dan bij de verkiezingen van 2017. Daartegenover staat, naast D66 en VVD, winst voor onder meer ChristenUnie en Partij voor de Dieren. De grootste winst is echter voor Forum voor Democratie.

Van de Nieuwe partijen scoort JA21 het beste met 2,1 procent van de stemmen. Volt scoort 1,7 procent en BBB 0,8 procent.

De opkomst in de gemeente Ede was 83,2 procent en dat is iets lager dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen was het 85,2 procent. Burgemeester René Verhulst is blij dat ondanks het coronavirus de opkomst van de verkiezingen bijna vergelijkbaar is met de vorige keer. ,,Een groot compliment aan de mensen die deze verkiezingen hebben georganiseerd. De vele maatregelen zorgden voor een intensieve voorbereiding, maar ook het tellen van de stemmen verliep hierdoor anders dan andere keren. Mede door de inzet van heel veel vrijwilligers en ambtenaren zijn de verkiezingen in Ede goed verlopen”, aldus burgemeester Verhulst.  

Kijk hieronder voor alle gegevens van de gemeente Ede.

LANDELIJKE OPKOMST De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens een aangepaste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

De verkiezingen verliepen door het coronavirus dit jaar heel anders dan vier jaar geleden. Mensen van zeventig jaar en ouder mochten per brief stemmen en de stembureaus waren drie dagen open. De eerste twee dagen waren de deuren open voor kwetsbare mensen.


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie