Afbeelding
Ted Walker

Baudet in het centrum, Black Lives Matter op de Ginkelse Heide

Politiek

EDE Waarom kreeg Baudet wel toestemming om in het centrum te demonstreren en werd dat ontzegd aan de Black Lives Matter beweging? Dit wilde fractievoorzitter Ellen Out (GroenLinks) weten.

De verkiezingsbijeenkomst van Forum voor Democratie met lijsttrekker Thierry Baudet mocht afgelopen zaterdag wel in het centrum van Ede, op het Raadhuisplein, worden georganiseerd. Daarentegen moest de demonstratie van Black Lives Matter afgelopen zomer uitwijken naar de Ginkelse Heide.

GEEN PLEK Burgemeester René Verhulst zegt dat demonstreren een grondrecht is, maar er zijn wel beperkingen. De organisatoren van Black Lives Matter-demonstratie hadden in eerste instantie aangegeven dat er 2000 mensen op de demonstratie af zouden komen. Later werd een inschatting gemaakt van 1650 mensen. 

,,Dan is er met de huidige beperkingen door corona geen plek in het centrum waar de anderhalve meter afstand kan worden nagekomen. Bovendien kregen we signalen dat de demonstratie verstoord zou kunnen worden, dat was concrete informatie. Dus hebben we gekozen voor een plek die als het nodig mocht zijn kan worden afgesloten, de N224 aan beide kanten.”

KORT VOOR AANVANG De verkiezingsbijeenkomst van Forum voor Democratie werd kort voor aanvang aangekondigd. ,,Er werd gesteld dat er maximaal 200 mensen bij zouden zijn, die kun je kwijt op het Raadhuisplein. Zouden er meer mensen komen die zou de plek van de bijeenkomst worden afgesloten.”

,,Dat is ook gebeurd, enkele tientallen mensen hebben op enige afstand toegekeken en geluisterd. Er waren bovendien geen aanwijzingen dat deze bijeenkomst zou worden verstoord”, aldus de burgemeester.   

advertentie
advertentie