In Cultura in Ede worden de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 geteld.
In Cultura in Ede worden de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 geteld. Boy Imminck

Ede kiest: volg hier de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Ede

16 maart 2022 om 20:35 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE De stembussen zijn gesloten en het grote tellen kan beginnen. Hoe spannend gaat het in de gemeente Ede worden? Welke partijen worden de grote winnaars en wie verliest juist flink? Ede Stad.nl volgt alle ontwikkelingen woensdagavond op de voet, zodat u op de hoogte blijft van het laatste verkiezingsnieuws. 

Veertien partijen stonden op het stembiljet bij deze gemeenteraadsverkiezingen.   

UPDATE 01.00 uur: Dit artikel wordt nu afgesloten. Lees meer over de voorlopige einduitslag en de gevolgen voor onder meer de huidige coalitie in dit artikel

UPDATE 00.44 uur: De voorlopige einduitslag is binnen in de gemeente Ede. De SGP blijft op zeven zetels en is nog steeds de grootste partij. CU blijft ook onveranderd op 6 zetels. GemeenteBelangen blijft op vijf zetels, maar is wel de derde partij van Ede. Grote verliezer is het CDA. Die partij gaat van 6 naar vier zetels. Forum voor Democratie en Mens en Milieu komen nieuw in de raad.


De voorlopige einduitslag in Ede. - Gemeenteraad Ede (Twitter)

UPDATE 23.58 uur: In Ede is momenteel 79,6 procent van de stemmen geteld. SGP is nog steeds de grootste, CU blijft tweede en GemeenteBelangen lijkt de derde partij van Ede te worden. D66 schiet CDA voorbij in deze tussenstand. Nog 20 stembureaus moeten er binnenkomen.


De tussenstand om 23.58 uur - Gemeenteraad Ede (Twitter)

UPDATE 23.24 uur: Ruim 65 procent van de stemmen is geteld. D66 en Burgerbelangen blijven stijgen en komen ter hoogte van de vierde plaats van het CDA. Bovenaan is de tussenstand nog onveranderd. Er zijn nog 34 stembureaus van de 98 die moeten binnenkomen.


De tussenstand om 23.24 uur - Gemeenteraad Ede (Twitter)

UPDATE 22.57 uur: Om 22.57 is er weer een nieuwe tussenstand gemeld. Na ruim 55 procent van de getelde stemmen is de SGP uitgelopen op nummer twee ChristenUnie. Nummer drie GemeenteBelangen kruipt richting de tweede plaats. Andere dingen die opvallen zijn dat Burgerbelangen en D66 de partijen VVD en GroenLinks momenteel voorbij zijn. Forum voor Democratie lijkt nog niet echt voet aan de grond te krijgen in Ede. Zie de tussenstand in de afbeelding hieronder.


Tussenstand na 55,1 procent van de getelde stemmen. - Gemeenteraad Ede (Twitter)

UPDATE 22.30 UUR: Om 22.30 uur is bijna 35 procent van de stemmen geteld. SGP gaat aan kop, op de voet gevolgd door ChristenUnie. GemeenteBelangen is vooralsnog de derde partij. Bekijk de afbeelding hieronder voor de laatste tussenstand. 


Uitslag na bijna 35 procent getelde stemmen - Gemeenteraad Ede (Twitter)

NA TWEE DAGEN STEMMEN Om 21.50 uur meldde de gemeenteraad Ede op Twitter een eerste uitslag op basis van de stemmen die op maandag en dinsdag. De stemmen van maandag en dinsdag gingen voor een belangrijk deel naar de SGP, op de voet gevolgd door de ChristenUnie, met als derde GemeenteBelangen. GroenLinks haalde een groot aantal stemmen en ook de nieuwe partij Mens en Milieu Ede doet het goed. De PvdA staat op winst.


Uitslag op basis van stemmen op maandag en dinsdag. - Gemeenteraad Ede (Twitter) 

OPKOMST De gemeente meldde rond 16.00 uur dat 24 procent van de Edese stemgerechtigden had gestemd. De opkomst van de Edenaren bij de stembusgang voor de gemeenteraadsverkiezingen kan vandaag een bepalende factor zijn voor de uitslag. De 550 tellers gingen vanaf 21.00 uur aan de slag met de ingevulde kandidatenlijsten. Traditioneel worden er voor gemeenteraadsverkiezingen beduidend minder stemmen uitgebracht dan bijvoorbeeld voor Tweede Kamer-verkiezingen. 

Niet alleen vandaag, maar ook maandag en dinsdag kon er gestemd worden. In de gemeente Ede heeft 13 procent van de stemgerechtigden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op deze eerste twee dagen te stemmen. Dat wordt een bemoedigend aantal genoemd en het laat zien dat het nuttig is als mensen op meerdere dagen naar de stembus kunnen. 

Vorig jaar bedroeg de opkomst voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer in de gemeente Ede 82 procent en dat was een goed resultaat. Maar gemiddeld bedraagt de opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen zo´n vijftien tot twintig procent minder. Dat was ook het geval bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen, in 2018. Overigens kan het altijd nog slechter, in Arnhem ging nog geen 50 procent van de stemgerechtigden daadwerkelijk stemmen.

Sommige partijen hebben daar meer last van dan anderen, hun achterban stemt niet of stemt op een andere, bijvoorbeeld een lokale, partij. Er zijn ook conventionele partijen als de SGP en de ChristenUnie die daar minder last van hebben, zij hebben een achterban die trouw op komt dagen.

BIJEENKOMST Met spanning wordt in het stadhuis bij een bijeenkomst door de politieke partijen uitgekeken naar de resultaten, die nog wel even op zich laten wachten. Lijsttrekkers en partijgenoten zeggen, evenals afgelopen zaterdag op de verkiezingsmarkt, te hopen dat Edenaren op hun partij een stem hebben uitgebracht. Maar zij zeggen ook het nog belangrijker te vinden dat mensen zijn gaan stemmen. Benadrukt is in de afgelopen weken dat het in een democratie van belang is dat gebruik wordt gemaakt van het stemrecht, dat democratie niet overal in de wereld vanzelfsprekend is, zie wat er nu gebeurt in de Oekraïne. 

2018 Om het geheugen op te frissen: vier jaar geleden kregen de lokale Edese partijen bij elkaar opgeteld de meeste stemmen (25,1 procent), gevolgd door SGP (15,9 procent). De ChristenUnie kreeg destijds 13,3 procent van de stemmen. Ede had toen overigens een opkomstpercentage van 61,5 procent. Het is nog de vraag of meer of minder Edenaren dit jaar de weg naar het stemhokje hebben gevonden.

Ede Stad.nl heeft in de aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen onder meer een verkiezingsspecial gemaakt en een online dossier bijgehouden. Tijdens het wachten op de uitslag alles nog even rustig teruglezen? Klik hier voor het online verkiezingsdossier en hier voor de verkiezingsspecial.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie