De zetelverdeling volgens de voorlopige uitslag.
De zetelverdeling volgens de voorlopige uitslag. Gemeenteraad Ede (Twitter)

SGP blijft de grootste in Ede: FvD en Mens en Milieu in de raad

17 maart 2022 om 00:54 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE De SGP is in de gemeente Ede wederom de grootste geworden. De partij haalde net als vier jaar geleden zeven zetels. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

ChristenUnie bleef op zes zetels en ook Gemeentebelangen bleef onveranderd op vijf zetels. Grote verliezers van de grootste partijen in Ede waren het CDA (van zes naar vier zetels) en de VVD (van vier naar twee zetels). D66 steeg van drie naar vier zetels en ook Burgerbelangen kreeg er een stoel in de raad bij (van twee naar drie zetels).

GroenLinks verliest een zetel (nu drie) en PvdA kreeg er eentje bij (nu twee).

NIEUWKOMERS Er komen vooralsnog twee nieuwe partijen in de raad. Forum voor Democratie en Mens en Milieu behaalden één zetel. Ook fusiepartij Democratische Partij Ede haalde een zetel.

HUIDIGE COALITIE De huidige coalitie, vier jaar geleden gemaakt zonder de grootste partij (SGP), kreeg een knauw. In totaal haalden CU, GemeenteBelangen, VVD, CDA en GroenLinks bij elkaar 20 zetels. Dat is het minimale aantal voor een meerderheid in de Edese raad. Als de partijen met elkaar door zouden willen en de definitieve einduitslag wijkt niet af, dan zou de huidige coalitie zonder de SGP dus wederom een meerderheid hebben.

REACTIES Bij de VVD en het CDA is de teleurstelling groot. Het verlies wordt door beide partijen toegeschreven aan de landelijke trend. ,,Die wordt door kiezers kennelijk belangrijker gevonden dan wat we hier in Ede in de afgelopen vier jaar hebben gedaan.” 

Bij de lokale partijen GemeenteBelangen en Burgerbelangen is grote tevredenheid over de stembusuitslag. In totaal bestaat de nieuwe gemeenteraad straks uit twaalf partijen, waarmee er sprake is van een versnipperde raad. De SGP mag als grootste partij proberen een coalitie te smeden en wil daarvan graag deel uitmaken. ,,Het is onuitstaanbaar dat wij als grootste partij niet in de coalitie zaten de afgelopen vier jaar”, aldus Arnold Versteeg, de beoogde wethouder namens de SGP. 

Erik Wesselius is verheugd dat hij namens Mens en Milieu Ede zijn entree in de raad kan maken. ,,Het was een spannende avond, we zaten op het vinkentouw.” Wesley Glasmacher (Forum voor Democratie) wil de lokale identiteit op de kaart gaan zetten. Hij pleit voor een gekozen burgemeester en wil geen windmolens. 

De nieuw te vormen coalitie krijgt volgens de meeste lijsttrekkers met name een belangrijke opdracht te zorgen voor woningen voor alle categorieën, goede zorg en veel aandacht voor duurzaamheid.

Het opkomstpercentage van de verkiezingen dit jaar bedroeg 58,8 procent. Dat was lager dan de 61,53 procent uit 2018. Overigens is de uitslag van de verkiezingen pas definitief na een openbare zitting van het Centraal Stembureau op maandag 21 maart om 10.00 uur.

Ede Stad.nl volgde de verkiezingsavond op de voet. Lees hier online terug hoe de avond verliep.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie