Afbeelding
BDUmedia

Verkiezingen Provinciale Staten: Ruim kwart Edese kiezers is jonger dan 35 jaar

11 maart 2023 om 11:00 Politiek

EDE Bijna 13,3 miljoen mensen mogen stemmen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van zijn voorlopige cijfers. Onder de kiesgerechtigden zijn 800.000 jongeren die voor het eerst voor de Provinciale Staten mogen stemmen.

In de afgelopen twintig jaar is de kiesgerechtigde bevolking steeds ouder geworden. Dit jaar is bijna 27 procent 65 jaar of ouder, in 2003 ging dat nog om ruim 18 procent. Van de 18-plussers is 92 procent kiesgerechtigd voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. In 2019 ging dat nog om 93 procent. Dat komt volgens het CBS omdat er in de afgelopen jaren meer mensen zijn bijgekomen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben.

LEEFTIJDEN

In de gemeente Ede mogen (afgerond) 91.400 mensen naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Daarvan is het grootste gedeelte onder de 34 jaar: 27,7 procent. Verder is 21,9 procent tussen de 35 en 50 jaar, 25,2 procent tussen de 50 en 64 jaar en 25,1 procent van de mensen die mogen stemmen is ouder dan 65 jaar.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op de kaart zie je de steden waar de meeste kiesgerechtigde mensen wonen. Dit zijn mensen die mogen stemmen op de Provinciale Staten op 15 maart 2023. Voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn nagenoeg alle inwoners van 18 jaar of ouder met de Nederlandse nationaliteit kiesgerechtigd. De schatting van de kiesgerechtigde bevolking op 15 maart 2023 is gebaseerd op een voorlopige stand van de bevolking op 1 januari 2023.

PROVINCIE GELDERLAND Provinciale Staten van Gelderland bestaan uit 49 zetels: 48 statenleden en een voorzitter. VVD is de grootste partijen, deze partij levert 9 statenleden. Kijk hier voor de volledige zetelverdeling en samenstelling van Provinciale Staten. Samen zijn zij de volksvertegenwoordiging van alle Gelderlanders inwoners in het provinciebestuur. De Statenleden worden elke vier jaar rechtstreeks door de Gelderse inwoners gekozen.

Door te stemmen hebben inwoners van Gelderland op 15 maart invloed op hoe alles de komende jaren in Gelderland wordt geregeld. Bijvoorbeeld rond provinciale wegen, fietspaden, duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie. U kunt kiezen uit 18 partijen. Wil je weten waar de Gelderse voor staan en/of het Kieskompas invullen, klik dan hier.

De leden van Provinciale Staten willen allemaal hetzelfde doel bereiken: een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland voor onze inwoners. Maar hoe de provincie dat doel moet bereiken, daarover verschillen de Statenleden regelmatig van mening. Uiteindelijk beslist de meerderheid. Provinciale Staten geven opdracht aan Gedeputeerde Staten om plannen te maken voor de inrichting van de provincie. Vervolgens controleren ze de uitvoering van alle plannen. Ook letten de Staten altijd goed op ontwikkelingen in de provincie. Kijk hier voor meer informatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie