BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen.
BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen. anp / sem van der wal

BBB ook in gemeente Ede veruit de grootste in voorlopige telling; vier stembureaus nog niet binnen

16 maart 2023 om 06:28 Politiek

EDE De BoerBurgerBeweging (BBB) is bij Provinciale Statenverkiezingen in de gemeente Ede ook veruit de grootste geworden, blijkt uit de voorlopige telling. De uitslag is nog niet compleet, meldt de gemeente Ede donderdagochtend: ,,De tellingen van vier stembureaus uit de gemeente zijn nog niet binnen. Het tellen van de stemmen voor de Provinciale Staten ronden we vandaag af.”

BBB, die landelijk gezien als nieuwkomer een enorme zege lijkt te boeken, haalt in de voorlopige telling in de gemeente Ede vanuit het niets 19,5 procent van de stemmen.

SGP is vooralsnog de tweede partij met 14,8 procent van de stemmen, 0,6 procent minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden. Ook ChristenUnie, de derde partij van Ede, verliest in deze voorlopige uitslag. De partij gaat op dit moment van 14,5 naar 12,0 procent. De VVD lijkt de vierde partij te worden, met 8,0 procent van de stemmen (-3,3 procent). CDA lijkt fors te verliezen, van 10,6 procent naar 6,8 procent.

In totaal was de opkomst in de gemeente Ede 66,8 procent, tegenover 63,4 procent vier jaar geleden.

,,De GSB-zitting over de Provinciale Statenverkiezing is vandaag en daarmee worden de gemeentelijke totalen vastgesteld”, meldt de gemeente verder. ,,De uitslagen van de verkiezingen van de waterschappen volgen later.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie