Afbeelding
Provincie Geldeland

Staten Gelderland beslissen over onderzoek gedrag commissaris van de Koning John Berends

27 september 2023 om 08:13 Politiek

EDE (ANP) Provinciale Staten van Gelderland beslissen woensdag of er een onafhankelijk onderzoek komt naar het gedrag van commissaris van de Koning John Berends (CDA). Berends is door een aantal provincieambtenaren beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, met pesten, woede-uitbarstingen en schelden. De commissaris heeft vorige week zijn taken voorlopig neergelegd en zit sinds vrijdag thuis, hoewel hij de aantijgingen ontkent.

De Staten moeten eerst beslissen of het onderzoek wordt ingesteld. Dat is vrijwel zeker, want daarover is in de afgelopen anderhalve week voortdurend overlegd. Daarna moeten de Staten besluiten welke vragen in het onderzoek aan de orde gaan komen, om te voorkomen dat mensen nodeloos gekwetst of beschadigd zouden raken. De onderzoekers mogen geen banden met een politieke partij hebben of politiek actief zijn geweest. Het onderzoeksbureau mag geen banden of belangen met de provincie Gelderland hebben.

WAARNEMER

Omdat niemand gebaat is bij een lange periode van onzekerheid willen de plaatsvervangend voorzitters van de Staten dat het onderzoek medio februari 2024 klaar is. Tot die tijd krijgt Gelderland een waarnemend commissaris van de Koning. Provinciale Staten praten daar in de avond over met demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge. Die zou al een kandidaat op het oog hebben.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie