Afbeelding
Menno Bausch

5 jaar cel en 11 jaar rijontzegging voor spookrijder die Edenaar doodreed

17 juni 2021 om 14:01 Rechtbank

EDE Een 30-jarige man uit Almelo is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Ook krijgt hij een rijverbod van 11 jaar. De man reed in mei 2020 ruim 43 kilometer lang, met hoge snelheid, als spookrijder op de A12. Bij Maarn reed hij frontaal op een tegemoetkomende auto. Een 20-jarige inzittende van die auto, een man uit Ede, overleed ter plekke.

Op 29 mei 2020 komen bij de politie rond 04.27 uur de eerste meldingen binnen van een spookrijder op de A12 tussen Arnhem en Utrecht. Verschillende getuigen verklaren dat hij erg hard rijdt. Uit onderzoek blijkt later dat hij met een snelheid reed van 156 km/h tot 178 km/h. 

De man reageert bij Ede niet op signalen van een politieauto, die naar aanleiding van de 112-meldingen naar de snelweg was gekomen. Hij stuurt zelfs nog in de richting van de agenten. De bestuurder van de politieauto kan een aanrijding nog maar net voorkomen. 

Ook op camerabeelden is te zien dat hij willekeurig over de weg slingert. Bij Maarn zien twee mannen, die op de juiste rijbaan parallel met de man meerijden, een vrachtwagen met zijn grote licht seinen en afremmen. Als de auto die achter de vrachtwagen rijdt van rijstrook wisselt om zo in te halen, botst die frontaal op de spookrijder. De bestuurder raakt zwaargewond; de bijrijder overlijdt ter plekke. 

OPZET De man verklaart dat hij voordat hij in de auto stapte een rustgevend middel had ingenomen, dat hij een joint had gerookt én nog een pil had gekocht bij een junk. Vanaf dat moment weet hij niets meer. Volgens de rechtbank is in deze zaak niet bewezen dat sprake is van ‘vol opzet’. Het staat niet vast dat het de bedoeling van de man was om de weggebruikers en de agenten van het leven te beroven óf hen zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Wel heeft hij volgens de rechtbank, door met hoge snelheid slingerend te gaan spookrijden, de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij op anderen zou kunnen botsen en dat zowel hijzelf als die anderen ook zouden kunnen overlijden. Dit maakt dat wél sprake is van ‘voorwaardelijk opzet’.

STRAF De rechtbank veroordeelt de man voor doodslag en poging tot doodslag en legt hem een celstraf op van 5 jaar én een rijontzegging van 11 jaar. Deze straf is lager dan door de officier van justitie geëist. Die vroeg om 7 jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van 20 jaar. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Zo leidt hij aan verschillende stoornissen én is sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Deskundigen adviseren om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De rechtbank neemt dit advies over.


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie