Afbeelding
Ted Walker

OM wil 10 jaar cel en tbs voor ‘afslachten’ Shelley uit Ede

12 juli 2021 om 16:27 Rechtbank

EDE (ANP/APA) De 24-jarige Edenaar die verdacht wordt van het doden van zijn vriendin Shelley Bosch in juni 2020 aan de Jan Th. Tooroplaan in Ede, geeft toe dat hij haar talloze keren met haar hoofd tegen de muur heeft geslagen. Ook bekende hij dat hij met meerdere messen in haar hoofd, hals, rug en zij heeft gestoken. De officier van justitie noemt dat doodslag en heeft maandag voor de rechtbank in Arnhem tien jaar cel en tbs tegen hem geëist. ,,Veel gruwelijker dan bij dit slachtoffer wordt doodslag niet”, aldus de aanklager. ,,Ze zat als een rat in de val en kon geen kant op. Hij heeft haar afgeslacht en voor oud vuil achtergelaten.”

De Edenaar woonde nog maar kort samen met zijn 22-jarige vriendin. Hij kampte in die tijd met een burnout en zat thuis. Volgens de verdachte verliep de relatie heftig en maakte Shelley steeds ruzie. Toen een ruzie van de vorige avond op de bloedhete ochtend van 23 juni 2020 weer oplaaide knapte er iets. ,,Zoveel woede had ik nog nooit gevoeld”, zei hij tegen de rechtbank. 

De Edese was al door het hoofdletsel in elkaar gezakt in het washok, toen hij haar begon te steken: 50 steekwonden en een snijwond. Hij keek of ze dood was, duwde haar lichaam in de kast, legde de messen onder de wasbak, deed de deur dicht en haalde de klink eruit. Vervolgens waste hij zijn handen, ging een tijdje zitten roken en belde een vriend. Diens broer belde de politie.

Volgens de psychiater van het Pieter Baan Centrum (PBC) is de Edenaar verminderd toerekeningsvatbaar door autisme. Door onvermogen om de belevingswereld van anderen te begrijpen, kon hij de ruzies niet in andere banen leiden. De stoornis gaat niet vanzelf over en bij een nieuwe relatie bestaat de kans op herhaling. De psychiater adviseert tbs.

Volgens een hoogleraar forensische psychologie, om een tegenrapportage gevraagd door de verdediging, heeft de verdachte een andere persoonlijkheidsstoornis. Deze deskundige schat het gevaar op herhaling bij een nieuwe relatie in als bijna verwaarloosbaar.

De moeder en stiefvader van Shelley noemden de verdachte in hun verklaringen een ‘wolf in schaapskleren’ en ‘het monster van Ede’. Zij vroegen schadevergoedingen van 35.000 euro en een kleine 30.000 euro. De moeder van Shelley verloor eerder al haar zoon en haar eerdere partner. ,,U heeft haar de kans op het krijgen van kleinkinderen ontnomen”, hield de aanklager de verdachte voor.

De uitspraak is op 26 juli.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie