Het delict speelde zich af op een zaterdagmiddag op een drukke parkeerplaats. Er waren veel mensen getuige van de aanrijding.
Het delict speelde zich af op een zaterdagmiddag op een drukke parkeerplaats. Er waren veel mensen getuige van de aanrijding. AberMedia

Edese moet 6 jaar de cel in voor aanrijding op parkeerplaats

28 maart 2023 om 13:53 Rechtbank Tips van de redactie

EDE De rechtbank veroordeelt een 37-jarige vrouw uit Ede tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor het plegen van doodslag. Op 19 maart 2022 reed de vrouw op de drukke parkeerplaats bij De Halte in Ede tegen een bedrijfsbus aan. Kort nadat de bestuurder haar daarop had aangesproken, reed de vrouw hem aan. Vervolgens reed zij meerdere malen over hem heen, onder meer over zijn hoofd en borst. Daarna reed ze weg, waarbij ze het slachtoffer in zeer kritieke toestand achterliet. Het slachtoffer overleed later die dag. 

Naast de celstraf moet de vrouw haar rijbewijs voor 5 jaar inleveren en schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer, in totaal bijna 90.000 euro. Anders dan de vrouw stelde, vindt de rechtbank bewezen dat zij het slachtoffer daadwerkelijk zag voordat zij hem aanreed. De rechtbank vindt doodslag bewezen, waarbij de rechtbank ervan uitgaat dat de vrouw bewust de kans aanvaardde dat het slachtoffer kon overlijden door haar handelen.

ONOMKEERBARE GEVOLGEN

Het delict speelde zich af op een zaterdagmiddag op een drukke parkeerplaats. Er waren veel mensen getuige van de aanrijding. Uit de getuigenverklaringen blijkt dat getuigen heel erg geschrokken zijn en maanden later nog steeds last hadden van de confrontatie met deze aanrijding. ,,Het gaat om een ernstige handeling met onomkeerbare gevolgen. De nabestaanden moeten plotseling hun echtgenoot, vader en broer missen. Het leed en gemis is enorm voor ze. Geen enkele straf zal bij de nabestaanden het aangerichte leed kunnen wegnemen”, aldus de rechtbank. 

VERMINDERD TOEREKENINGSVATBAAR

Bij de vrouw is sprake van psychische problematiek, waardoor volgens de rechtbank de doodslag in verminderde mate aan haar moet worden toegerekend. De rechtbank houdt hiermee bij het bepalen van de straf nog meer rekening dan de officier van justitie, waardoor de rechtbank een lagere straf oplegt dan de 9 jaar cel die de officier van justitie eiste.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie