Afbeelding
Henny Jansen

Opening Lelystad Airport onzeker door stikstofadvies

15 januari 2020 om 07:15 Verkeer en vervoer

EDE (ANP) Het is nog allerminst zeker of de voor dit jaar geplande opening van Lelystad Airport door kan gaan. Dat blijkt uit het advies van een commissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes. ,,De luchtvaart in Nederland kan alleen groeien als de stikstofuitstoot door de sector afneemt", zo luidt het advies. Milieuorganisaties vinden dat met dit advies definitief een streep moet door Lelystad Airport.

De gewenste groei van Schiphol en het openen van Lelystad Airport zouden dan ook alleen mogelijk zijn als de luchtvaart in zijn geheel minder stikstof uitstoot, oordeelt de adviescommissie. Alle sectoren moeten namelijk 'stikstofruimte' inleveren.

MEER UITSTOOT Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van stikstof door de sector groter is dan eerst gedacht. Van de totale stikstofneerslag in Nederland komt 0,7 tot 1,1 procent uit de luchtvaartsector. Maar het beeld dat de luchtvaart een grote vervuiler is op het gebied van stikstof, is dus onterecht, aldus de commissie. De sector moet wel zijn bijdrage leveren. Remkes ziet vooral rond luchthavens kansen om stikstofneerslag te verlagen, zoals elektrisch taxiën en het inzetten van lichtere vliegtuigen.

BIJDRAGEN Ook zou het goed zijn om ervoor te zorgen dat de manier waarop reizigers naar luchthavens reizen schoner wordt, zodat de uitstoot die samenhangt met vliegvelden vermindert. Mocht de luchtvaart zelf niet genoeg stikstof kunnen besparen, ,,dan moet de sector bijdragen aan de vermindering van uitstoot van andere sectoren alvorens ze zelf kan groeien".

Na de uitspraak van de Raad van State in mei vorig jaar dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan speciale natuurgebieden, vroeg het kabinet Remkes om advies over de stikstofcrisis. In september bracht hij zijn eerste advies uit.

VAN DE BAAN Volgens enkele milieuorganisaties is het advies genoeg reden om de opening van Lelystad Airport definitief af te blazen. ,,Het kabinet moet nu aan de slag met dit advies, want het is glashelder dat er een streep moet door de groei van Schiphol. En Lelystad Airport moet definitief van de baan. Ook moeten er afdwingbare CO2-afspraken komen voor de luchtvaart, zoals die er zijn voor iedere sector in ons land. Daarnaast zorgen luchthavens en vliegtuigen voor uitstoot van stikstof en moeten zij dus ook beschikken over een geldige natuurvergunning", aldus Natuur & Milieu, Greenpeace en de Natuur en Milieu Federatie Noord-Holland in een eerste reactie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie