Afbeelding
ANP LEX VAN LIESHOUT

'Cora en Carola hebben een list verzonnen'

Verkeer en vervoer Vliegtuigen Lelystad over Ede

EDE ,,Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft na lang zoeken een list verzonnen om de natuurvergunningplicht voor Lelystad Airport te ontduiken." Dat zegt Robert Tieskens van de Stichting Red de Veluwe. De stichting beraadt zich op juridische stappen.

,,De list staat in de brief van 13 november 2019 van Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Op pagina 6 staat dat het kabinet van plan is om een regeling in te voeren zodat projecten zonder benodigde natuurvergunning achteraf worden gelegaliseerd. Op grond van die brief geldt dat ook voor Lelystad Airport."

Stichting Red de Veluwe is van mening dat deze 'oplossing' in strijd is met het arrest van het Europese hof en de uitspraak van de Raad van State over het PAS. ,,Het is namelijk in strijd met deze rechtspraak om projecten te legaliseren die eigenlijk een natuurvergunning hadden moeten aanvragen. In de beoogde regeling wordt precies hetzelfde gedaan als in het PAS: er worden weer projecten uitgezonderd van de vergunningplicht. Wij komen daarom tot de conclusie dat het kabinet aankoerst op juridische procedures en opnieuw moet worden teruggefloten door de rechter. Alle sectoren moeten zwaar bloeden maar deze regeling lijkt er te moeten komen om weer de luchtvaart de hand boven het hoofd te houden", aldus Tieskens.

[BRIEF] Volgens de brief van Schouten gaat het om een collectieve regeling: een regeling die er voor moet zorgen dat de uitspraak van de Raad van State van 29 mei alleen werkt voor nieuwe gevallen, legt Tieskens uit. ,,Voor projecten die op die 29e mei 2019 volledig of bijna volledig waren gerealiseerd of waarvoor in elk geval onomkeerbare significante investeringsverplichtingen waren aangegaan hoeven de initiatiefnemers geen Natura 2000-vergunning te hebben. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat zij destijds hun projecten bij het PAS hadden moeten aanmelden en laten zien dat de stikstofuitstoot van het project onder een bepaalde grenswaarde bleef."

[LELYSTAD AIRPORT] Bij de huidige stand van zaken zal volgens Red de Veluwe het project Lelystad Airport aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Tieskens: ,,Dit is slecht nieuws voor de Veluwe, haar inwoners en de recreatiesector. Dit betekent ook dat mogelijk andere ontwikkelingen in Gelderland moeten worden stopgezet doordat de stikstofruimte word opgesoupeerd door vliegveld Lelystad. Iedereen moet binnenkort 100 kilometer per uur rijden over de Veluwe maar Lelystad Airport mag straks ongebreideld stikstof over de Veluwe uitstrooien."

[GEEN HANDHAVING] De minister van LNV zegt in de brief ook dat ze niet gaat handhaven op de activiteiten die in aanmerking komen voor de regeling. ,,Daarmee zegt ze dat Lelystad Airport open kan zonder dat er wordt ingegrepen", concludeert Tieskens.

advertentie