Camerata Trajectina neemt je op 22 november in de Edesche Concertzaal mee naar de muzikale wereld van Rembrandt.
Camerata Trajectina neemt je op 22 november in de Edesche Concertzaal mee naar de muzikale wereld van Rembrandt. Jacqueline Imminkhuizen

Camerata Trajectina: het oor van Rembrandt

17 november 2019 om 06:19 Muziek

EDE Niemand kan in 2019 om Rembrandt heen. Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat deze beroemde schilder overleed. Camerata Trajectina schildert op vrijdag 22 november een muzikaal portret van Rembrandt zelf. Wat luisterde hij tijdens het schilderen? Waren het bekende deuntjes op het carillon van de Amsterdamse Zuiderkerk? Was het de oorstrelende muziek van zijn stadsgenoot Sweelinck?

Tal van gezelschappen en instellingen grijpen dat gegeven aan voor speciale programma's in Rembrandts herdenkingsjaar. ,,Het programma dat wij in de Edesche Concertzaal brengen, is enigszins geboren uit frustratie”, vertelt Arjen Verhage, luitist van Camerata Trajectina. ,,Iedereen probeert Rembrandt te gebruiken voor concerten, maar vaak gebeurt dat met muziek die niets met Rembrandt te maken heeft. Alsof je John F. Kennedy herdenkt met de muziek van André Hazes...”

DICHTER BIJ Camerata Trajectina vroeg zich af: hoe dicht kunnen we werkelijk bij Rembrandt komen? Kunnen we in zijn oren kruipen? ,,We zijn letterlijk tot in zijn boekenkast gekomen”, zegt Verhage. ,,Er is een inventaris van wat hij in zijn kast had staan en daarvan brengen wij liederen.”

Verhage beschrijft: ,,In ons programma hoor je liederen van collega-schilders die ook gedichten schreven, liederen uit het kleine Amsterdam van Rembrandts tijd en zelfs werken van de peetmoeder van zijn dochter. We brengen ook toneelliederen van Vondel, waarvan we weten dat Rembrandt er etsen bij maakte. Die etsen krijg je tijdens het concert te zien, naast werk van andere kunstenaars. We zullen ook een en ander vertellen. Al met al denk ik dat we zeker in onze missie zullen slagen. Dichter bij Rembrandt kun je niet komen."

Het Rembrandt-programma past Camerata Trajectina als een jas. Het ensemble houdt zich al meer dan veertig jaar bezig met het onderzoek naar en de uitvoering van oude muziek, in het bijzonder het Nederlandse lied van de middeleeuwen tot de gouden eeuw. Grondig onderzoek is een handelsmerk van het ensemble. ,,Camerata Trajectina is een beetje het muzikale geheugen van Nederland”, zegt Verhage. ,,Door veel onderzoek te doen, kan het ensemble de muziek altijd in een bepaalde context plaatsen. Dat vind ik leuk en belangrijk. Muziek staat nooit op zichzelf.”

VEERTIG JAAR Camerata Trajectina is al ruim veertig jaar warm pleitbezorger voor de Nederlandse muziek van de middeleeuwen tot de gouden eeuw. Het ensemble ontving daarvoor in 2014 de Visser Neerlandia Cultuurprijs. De grootste troef van het ensemble is de unieke combinatie van intensief wetenschappelijk onderzoek en spontane uitvoeringen. Het ensemble werkte mee aan talrijke edities van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht, gaf honderden concerten in Nederland en Vlaanderen en maakte tournees binnen en buiten Europa. Regelmatig luisterde het ensemble nationale herdenkingen op, zoals die van de Unie van Utrecht (1979), Willem van Oranje (1984), Constantijn Huygens (1987), de Vrede van Münster (1998) en het Reformatie-jaar (2017).

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie