Oud-wethouder Johan Weijland.
Oud-wethouder Johan Weijland. Jan de Boer
COLUMN

Oud-wethouder reageert op collega: 'Edenaren eerst?'

4 november 2019 om 13:34 Opinie

EDE ,,Met stijgende verbazing las ik eind vorige maand een column van mijn gewaardeerde oud-collega Marije Eleveld'', schrijft oud-wethouder Johan Weijland (D66) in een gastcolumn op Ededorp.nl, een platform voor kritische Edenaren. Deze krant publiceerde de column van Eleveld (PvdA) onder de kop 'Oud-wethouder: Ede moet bruisen, maar vooral voor Edenaren'. Hieronder de bijdrage van Weijland.

,,Een vergelijking met de Amerikaanse president drong zich aan mij op. Want hoeveel verschilt de uitspraak 'America First' nu principieel van 'Edenaren Eerst'? Ede heeft lage werkloosheidscijfers, zo meldt Marije Elveld, maar waarom werkt zij dan in Utrecht? Qua duurzaamheid toch niet zo handig.

Wel heel openhartig is haar bekentenis over haar grootheidswaanzin, maar daar doet zij zichzelf toch echt te kort: ik vond haar een goede, maar bescheiden bestuurder. Een bestuurder die luisterde, naar emoties en gevoelens, maar die zich ook rekenschap gaf van werkelijke en niet te loochenen harde cijfers.

ENKA Dat Ede altijd (relatief!) lage werkloosheidcijfers heeft gehad ging niet vanzelf. Bestuurlijk voorgangers rond 1900 (buurten Maanen en Ede-Veldhuizen) hebben goed ingespeeld op de toen ingestelde dienstplicht en  stelden terreinen ter beschikking aan de militairen.
Later werd Enka verleid om nabij het station een fabriek te vestigen. Een geweldige opsteker voor de groeiende bevolking waarvan de kinderen uiteraard ook werk zouden moeten vinden. En na de oorlog werden weer verschillende industrieterreinen aangelegd om daarmee opnieuw werk te creëren. Gelukkig maar, want de militairen zijn inmiddels verdwenen en ook de Enka is er niet meer.

WORLD FOOD CENTER Dit type beleid gaf steeds opnieuw een behoorlijke boost aan werkgelegenheid. Ede en haar dorpen waren daardoor goed in de gelegenheid welvaart te handhaven en te vergroten. Zo moeten we ons ook nu bezig blijven houden met werkgelegenheid voor later. Dat we inmiddels de nummer één agrarische universiteit van de wereld in onze regio hebben, is daarbij een kans. Dit is kennisindustrie: hoogwaardig en schoon.
Productie, waar we nu nog best veel van hebben, wordt verplaatst naar andere landen. Met het World Food Center kunnen we dat wellicht in de komende twintig jaar weer compenseren. En… onze goed opgeleide kinderen in Ede houden. Dan hoeven zij tenminste niet, net als Marije, naar de Randstad te forensen.

CULTUUR En cultuur? Die is er al jaren in Ede. Niet door bestuurders, maar door de Edenaren zelf. Cultuur kun je ook niet opdringen, dat moet uit de mensen zelf komen. Je kunt ze er hoogstens mee helpen. En bekenden tegenkomen? Geen argument: dat doe je zelfs in 'grote steden' als Amsterdam en Utrecht.
Nee Marije, je had geen grootheidswaanzin, maar je moet je toch schamen: je bent veel te vroeg weggegaan. Zo'n bestuurder als jij kan Ede goed gebruiken.''

De columns van zowel Marije Eleveld als Johan Weijland zijn afkomstig van ededorp.nl, waar nog veel meer columns zijn te lezen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie