Het Dudok Quartet Amsterdam neemt je mee naar de muzikale werelden van Haydn en Mendelssohn.
Het Dudok Quartet Amsterdam neemt je mee naar de muzikale werelden van Haydn en Mendelssohn. Marco Borggreve

Dudok Quartet Amsterdam ontroert met Haydn

8 november 2019 om 06:30 Muziek

EDE Ga mee op vrijdag 15 november op avontuur met het Dudok Quartet Amsterdam. In de Edesche Concertzaal verrast dit ensemble met niet één, maar twee strijkkwartetten van Haydn. Waarom? Met deze meesterwerken zette Haydn de toon voor alle strijkkwartetten daarna nog gecomponeerd zouden worden. Het Dudok Quartet Amsterdam raakt met Haydn alle emotionele uithoeken van het strijkkwartet.

Het Dudok Quartet Amsterdam zet graag een stapje verder, daar waar anderen stoppen. Geen wonder dat dit ensemble ook internationaal een van de meest aansprekende en veelzijdige strijkkwartetten is. In 2018 ontving het Dudok Quartet Amsterdam de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.

GEVANGENISSEN EN AZC Het Dudok Quartet Amsterdam wil maar één ding: het publiek raken met de muziek die het speelt. David Faber ervoer die urgentie al vroeg in zijn loopbaan als cellist. Als rechtenstudent speelde in zijn vrije tijd in het Ricciotti Ensemble. Dat is een soort straatorkest dat bij voorkeur op plekken speelt waar je doorgaans weinig klassieke muziek hoort, zoals gevangenissen, asielzoekerscentra en buurthuizen. ,,Daar ervoer ik wat er voor nodig is om die mensen echt te bereiken en te raken. Daar wilde ik aan werken en zag het conservatorium als noodzakelijke vervolgstap."

ER VOL VOOR GAAN Op het conservatorium kwam David Judith van Driel en Marleen Wester tegen, die hij al kende vanuit het Ricciotti Ensemble. ,,Tegen het einde van onze studie gingen we er vol voor: we wilden van ons kwartet een succes maken. De noodzaak die we bij het Ricciotti Ensemble ervoeren om de luisteraars bij onze muziek te betrekken, bindt ons nog steeds. Voor ons publiek gaan we tot het uiterste."

DRAADJE MET HAYDN Wat heeft het Dudok Quartet Amsterdam met Haydn? David Faber vertelt: ,,Haydns set van zes kwartetten opus 20 vormen een mijlpaal in de geschiedenis van het strijkkwartet. Elk van de kwartetten gaat een soort grens over van wat toen gangbaar was. Neem bijvoorbeeld de emotie. In de barok werd in één stuk maar één emotie uitgedrukt." Met zijn kwartetten opus 20 ontwikkelde Haydn een stijl waarmee van je van de ene emotie naar de andere kunt gaan en hoe je daarmee een muzikaal verhaal kunt vertellen." Haydns peinzende Strijkkwartet in f sluit daarmee naadloos aan op het strijkkwartet in dezelfde toonsoort van Felix Mendelssohn.

WOEDENDE MENDELSSOHN Het 'Zesde Strijkkwartet' is Mendelssohns laatste compositie dat hij voltooide voordat de componist op 38-jarige leeftijd overleed. ,,Mendelssohn is altijd een soort adolescent gebleven", vindt David. "Hij overleed niet alleen jong, zijn muziek zit vol energie. Het klinkt alsof Mendelssohn voortdurend onder hoogspanning staat." In eerdere strijkkwartetten verbond Mendelssohn die energie vooral met positieve emoties. In dit laatste strijkkwartet, gecomponeerd na het overlijden van zijn zus Fanny, koppelt Mendelssohn het aan een Schubert-achtige dramatische stijl. ,,Het langzame deel klinkt als een muzikale herinnering aan Fanny. In de 'Finale' lijkt Mendelssohn nog altijd niet te kunnen accepteren dat dit noodlot hem is overkomen. Het stuk eindigt nog steeds woedend."

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 10 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie