Het ontwerp van de nieuwe Stationsweg.
Het ontwerp van de nieuwe Stationsweg. Gemeente Ede

Stationsweg in Ede wordt fietsstraat

10 november 2020 om 15:02 Verkeer en vervoer

EDE De Stationsweg in Ede gaat er in de toekomst uitzien als een fietsstraat, met als doel meer verkeersveiligheid, ruimte voor fietsers en extra groen. Het college van B&W stelde het ontwerp vast en gaat hierover een samenwerking aan met de Provincie Gelderland. 

Het afgelopen jaar is met omwonenden intensief gesproken over de toekomst van deze weg. ,,Ik ben blij dat we zoveel steun in de buurt zien voor het nieuwe ontwerp”, zegt wethouder Peter de Pater. ,,Bewoners willen dat de weg veiliger wordt en de omgeving groener en dat is precies wat het nieuwe ontwerp gaat doen.”

VEILIGHEID Op de fietsstraat moeten straks een lagere maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en een smallere weginrichting voor een veiligere route voor fiets- en autoverkeer zorgen. Ook wordt oversteken voor voetgangers eenvoudiger. Alle bestemmingen blijven bereikbaar voor het autoverkeer, in beide richtingen. 

Door de versmalling van de Stationsweg ontstaat er volgens de gemeente extra ruimte voor groen. In het voorlopig ontwerp is ruimte voor zeker vijftig extra bomen. Tussen het trottoir en rijbaan komt ruimte voor een groenstrook die voorzien kan worden van gras en kleurrijke lage beplanting. In totaal gaat het over 5000 vierkante meter.

DOORFIETSROUTE De fietsstraat sluit bij station Ede-Wageningen aan op de toekomstige fietstunnel onder het spoor en verder zuidelijk op de fietstunnel onder de Emmalaan. Er kan straks zonder stops worden gefietst tussen Ede-centrum en Bennekom. Voor verschillende onderdelen van de route zijn de ontwerpen nu gereed en kan volgend jaar begonnen worden met de uitvoering. 

Deze route maakt onderdeel uit van de doorfietsroute Ede-Wageningen. Over het tracé, de kwaliteit en de financiering van deze fietsroute is overeenstemming tussen de gemeenten Ede, Wageningen en provincie Gelderland. De doorfietsroute moet ervoor zorgen dat er nu 5000 en over een aantal jaar 7000 fietsers per dag veilig en comfortabel kunnen fietsen tussen de beide steden.

KLINKENBERGERWEG Bewoners van de Klinkenbergerweg hebben ook meegesproken over de plannen voor de Stationsweg. Zij maken zich zorgen over de leefbaarheid op de Klinkenbergerweg. De gemeente begrijpt deze zorgen en heeft met hen afgesproken dat het komende half jaar ook voor deze weg plannen worden gemaakt. Verkeersveiligheid, oversteekbaarheid en leefbaarheid staan daarbij centraal. De nieuwe locatie van het station Ede-Wageningen, veranderende busroutes en de Parklaan zijn allemaal ontwikkelingen die in het overleg met deze bewoners worden meegenomen, aldus de gemeente.

Alle informatie over de doorfietsroute en ook de Stationsweg is te vinden op ede.nl/stationsweg. De werkzaamheden starten op het moment dat de Parklaan ver genoeg is aangelegd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie