Afbeelding
Henny Jansen

Vragen over mogelijke nieuwe luchtroute boven Ede

9 maart 2021 om 18:00 Verkeer en vervoer

EDE De provincie Gelderland en FoodValley gaan bij het ministerie van Economische Zaken zienswijzen indienen over de mogelijke plannen dat vliegtuigen naar Schiphol in de toekomst over Ede kunnen vliegen. Of dat echt zo is, weet de gemeente volgens wethouder Leon Meijer nog niet zeker. Het ministerie kan hierover nog geen uitsluitsel geven. Volgens de Edese bestuurder lijkt het wel zeker dat Ede geen last zal krijgen van laag overvliegende vliegtuigen van en naar het nieuw te openen vliegveld Lelystad. 

door Jan de Boer

Het luchtruim boven Nederland moet herzien worden. Dat komt volgens Leon Meijer onder andere door de komst van vliegveld Lelystad. Maar ook door de grote drukte al voor de coronatijd op Schiphol. ,,Daar is het rijk mee bezig. Het laagvliegen boven Gelderland is bijna van de baan. Die strijd hebben we bijna gewonnen. In de hoek bij Hattem, in de Noord-Veluwe, ligt het helaas nog wat gevoelig. Maar nu zien we nieuwe routes voor Schiphol. Daar schrikken we toch wel een beetje van en daarover maken we ons toch wat zorgen.”

RARE ROUTE In Brabant is er een luchtruim dat alleen bedoeld is voor militairen om daar te oefenen met straaljagers. ,,Dat betekent dat als je nu uit Griekenland of het Midden-Oosten komt, je over Duitsland vliegt en dan via de route over de Flevopolder op Schiphol landt. Een rare route, want als je uit Griekenland komt, ga je eigenlijk over Brabant. Het oefengebied van de militairen wordt naar het noorden verplaatst, waardoor vliegtuigen uit het zuiden in de toekomst wel over Brabant naar Schiphol kunnen.”

Ook op het gemeentehuis in Ede viel het op, dat de vliegtuigroute bij de herziening óf boven zuidoost Utrecht óf zuidwest Gelderland ligt. ,,Als provincie Gelderland wordt een zienswijze ingediend, omdat er nog veel onduidelijk is. Bijvoorbeeld over hoe hoog er wordt gevlogen. Ook als FoodValley gaan we op deze materie in. Wij stellen vragen als: hoe hoog vliegen jullie, waar gaan jullie vliegen? Het heet een naderingsroute; is het alleen nadering, dan maakt het vliegtuig niet zo veel herrie. Maar wordt het luchtruim ook gebruikt om te gaan stijgen, dan is het de vraag hoe hoog de vliegtuigen in dat geval zitten. Door de zienswijzen wordt het rijk gedwongen om ons antwoord te geven. Als gemeente Ede willen wij weten wat het voor ons betekent.”

LELYSTAD De minister heeft overigens een toezegging gedaan, dat de plannen voor laag overvliegende vliegtuigen boven de gemeente Ede vanwege de komst van vliegveld Lelystad van de baan zijn. Ook daar vraagt Ede nog verduidelijkende vragen over, om te horen op welke manier dat opgelost wordt. In de plannen lijkt het zo te zijn dat de vliegtuigen vanuit Lelystad sneller kunnen opstijgen, zodat vliegtuigen hoger vliegen als ze boven Ede hangen. ,,Dat is een toezegging van de minister die we graag uitgewerkt willen zien. Daaroveer willen we helderheid en we willen weten hoe het rijk ervoor zorgt dat vliegtuigen niet laag over Ede zullen vliegen,” besluit Meijer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie